Njen nasljednik na čelu najveće evropske ekonomije, ministar finansija Olaf Scholz, te francuski predsjednik Emmanuel Macron i italijanski premijer Mario Draghi smatraju se kandidatima za preuzimanje njenog plašta evropskog "monarha", prenosi Hina.

Niko u ovom trenutku nije sposoban

No, analitičari upozoravaju da niko od njih nije za to u ovom trenutku sposoban, s obzirom na mnoštvo neriješenih izazova s kojima se EU suočava, od internih sporova oko vladavine prava, do rizika od geopolitičke marginalizacije i posljedica Brexita.

Hvaljena zbog čvrste ruke u vođenju EU-a kroz sve krize, Merkel, koja će otići iz politike kada Scholz u ovom mjesecu bude službeno izabran za kancelara, odlazi s pozornice iako je i dalje jako popularna kod kuće i u inostranstvu. 

U 16 godina na dužnosti bila je izložena kritikama jer se tvrdoglavo držala svojih planova uprkos protestima partnera, ali i hvaljena što nije popuštala.

- Angelu Merkel smatra se jednom od najznačajnijih političarki u generaciji, kao de facto vođu Evropske unije i "vođu slobodnog svijeta" - rekao je Sebastian Reiche iz španske poslovne škole IESE.

U nedavnom istraživanju Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR), 41 posto evropskih građana kazalo je da bi, da mogu, glasali za Merkel. S druge strane, samo ih je 14 posto izabralo Macrona.

No, kritičari ističu da je njena politika "stabilnosti", koja se sastojala u čekanju da krize prođu i davanju prioriteta ekonomskim interesima čak i u odnosima s Rusijom i Kinom, samo oslabila evropsku integraciju i poticala inerciju.

Njen odlazak mogao bi utrti put drugoj polovini evropskog motora – Macronu – da preuzme kormilo.

VEZANI TEKST - Dogovorena "semafor koalicija" u Njemačkoj, novi premijer Olaf Scholz

Čini se da su mu i zvijezde naklonjene jer Francuska od januara 2022. predsjedava EU-om, a s obzirom na to da na vlast u Njemačkoj dolazi koalicija predvođena socijaldemokratima, čini se da će popustiti i poslovična njemačka proračunska disciplina jer izgleda da će najveća evropska ekonomija put izlaska iz koronakrize tražiti u potrošnji.

Kada je u pitanju odbrana, Njemačka, nekada udobno sklupčana ispod "američkog štita", nije više tako sigurna nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump prisilio političke elite u Berlinu da prestanu biti uljuljkane i počnu razmišljati drugačije.

Ilustrirajući tu promjenu, Scholzova koalicija socijaldemokrata, Zelenih i liberala (FDP) istaknula je u koalicijskom sporazumu da im je zadaća kao ekonomski snažnoj i gusto naseljenoj zemlji u srcu kontinenta da "promoviraju suverenu Evropu".

- Kancelarkin odlazak može omogućiti francuskoj viziji snažne Evrope da se razvije, to je ambicija koju Macron zagovara od dolaska na vlast - kaže Alexandre Robinet-Borgomano s Instituta Montaigne.

Usred promjene vlasti u Berlinu, Macron je nedavno potpisao novi bilateralni sporazum o saradnji s Italijom.

Premda ambiciozni 43-godišnji predsjednik tvrdi da Pariz ne želi zamijeniti francusko-njemačku osovinu, sporazum dolazi u trenutku kada se EU preslaže nakon Brexita.

Francuskog vođu, međutim, očekuju izbori 2022. uoči kojih jača krajnja desnica.

Kakav god bio njihov ishod, Francuska bi neko vrijeme mogla biti zauzeta domaćom politikom, što će joj smanjiti prostor za razvoj grandiozne vizije za Evropu.

Scholz (63), iskusni političar koji je bio član dvije vlade Angele Merkel, mogao bi iskoristiti priliku da postane i njen evropski nasljednik.

"Merkelizam" i novo doba

No, analitičari upozoravaju da su se vremena promijenila i da "merkelizam" možda neće biti primjeren za novo doba.

- Politika neutralnosti i izbjegavanje teških rješenja za evropske poteškoće ne izgledaju kao pravi pristup za izazove koji se nalaze pred nama - kazali su Piotr Buras i Jana Puglierin iz ECFR-a.

Još se ne zna hoće li Scholz, koji se u predizbornoj kampanji prikazivao kao druga Merkel, čak i kopirajući njene gestikulacije rukama, izići iz njene sjene i krenuti radikalnijim putem.

Budući da će oba ključna evropska igrača vjerovatno trebati vremena za prilagodbu, pojavio se novi stub stabilnosti na nekada dugovima sputanom jugu kontinenta.

Zvani Super Mario tokom svog mandata na čelu Evropske centralne banke, italijanski premijer Mario Draghi donio je stabilnost zemlji koja je nekada bila sinonim za politička previranja i skandale.

- Draghi bi mogao popuniti vakuum koji ostavlja Angela Merkel kao graditelj konsenzusa u Evropskom vijeću - rekao je Nicoletta Pirozzi iz Instituta za međunarodne odnose iz Rima.

Isto tako, u odnosu na njen oprezni pristup, on bi mogao donijeti novu dinamiku u ključnim sektorima evropske integracije, od reforme ekonomskog upravljanja, do vanjske politike i odbrane u saradnji sa Francuskom i novom njemačkom vladom.

Dok ne se pojavi novi lider, neki analitičari EU-a prognoziraju mračniju budućnost.

- Evropa možda ide u smjeru razdoblja neizvjesnosti i potencijalne slabosti - upozorio je Reiche.

Helen Thompson s Cambridgea također je pesimistična.

- Sputana nadmetanjem Amerike i Kine i duboko iznutra podijeljena, Evropska unija živi u svijetu koji se razlikuje od razdoblja kojim je dominirala Merkel. Realnost, da budemo iskreni, jest takva da ni novi njemački kancelar niti francuska vlada ne mogu voditi Evropu. A bez takvog vodstva Evropa se kreće prema stagnaciji - kazala je Thompson.