open-navfaktor-logo
search
(Ne)Zvanična koalicija
Nakon odbijenice DF-a: SDP ima sigurnu većinu u Tuzli zahvaljujući HDZ-u i PDA
Demokratska fronta (DF) u Tuzli je donijela odluku da ne želi koaliciju s SDP-om u Gradskom vijeću, jer je SDP, kako su naveli, na nivou Tuzlanskog kantona u koaliciji s PDA i HDZ-om. Ova odluka za sobom povlači gubitak zvanične većine u Gradskom vijeću Tuzle.
02.02.2021. u 15:07
get url
text
Posljednja sjednica Gradskog vijeća Tuzle

Naime, većinu u Tuzli čine SDP s osam vijećnika, SBB sa tri, Tuzlanska alternativa (TA) s dva, DF sa dva i predstavnik nacionalnih manjina. To je minimum od 16 ruku.

Odnosi unutar DF-a

Kako nezvanično saznajemo u DF-u, vijećnik ove stranke Emir Ćehajić neće poslušati odluku stranke i ostat će dio većine, što će automatski značiti njegovo isključenje iz DF-a. Zlatan Fatušić je pred stranačkim kolegama javno obznanio da će vratiti mandat stranci, ali se njegova zvaničan potez još čeka. Ukoliko Fatušić ostane pri tome, SDP će i zvanično izgubiti većinu.

Međutim, to ne znači da će SDP-ov gradonačelnik imati problem, nego samo da neće biti gradonačelnik s karakterom. Naime, praktično sve odluke većine u Gradskom vijeću Tuzle podržali su vijećnici PDA i HDZ-a, kao i najmanje tri vijećnika SDA. Tako je, naime, bilo prilikom izbora predsjedavajuće vijeće Nataše Perić, a još više ruku glasalo je za Nacrt budžeta.

Stav SDA

- SDA nije dio većine u Gradskom vijeću Tuzle. Tri vijećnika SDA koja su glasala za rukovodstvo Vijeća prekršili su odluku Izvršnog odbora SDA Tuzla. Takvo glasanje ne znači koaliciju. O svim tim postupcima organi SDA će dati svoj sud. Zijah Rifatbegović kao šef Kluba vijećnika ima potpunu podršku Izvršnog odbora - kaže predsjednik GO SDA Tuzla Salko Zildžić.

Kako saznajemo, iako je Izvrši odbor SDA ovlastio Zijaha Rifatbegovića da predstavlja Klub vijećnika SDA, tri vijećnika SDA nisu prisustvovala sjednici Kluba prije zasjedanja Vijeća i protive se da Rifatbegović obavlja tu funkciju. Riječ je o Ćerimu Rastoderu, Medini Lolić i Nusretu Muminoviću.

Sjednici Kluba SDA pored Rifatbegovića prisustvovao je Šefik Husić, ali na kraju je na sjednici Gradskog vijeća samo Rifatbegović bio suzdržan prilikom glasanja o Nacrtu budžeta Grada Tuzle, a četiri vijećnika su bila "za".

Nezvanično saznajemo, da su tri spomenuta vijećnika bliska Smaji Mandžiću, zastupnika SDA u Skupštini TK, koji je tokom mandata iz PDA prešao u SDA, a sada ponovo podržava Vladu TK u kojoj je PDA. Njima je blizak i Šefik Husić, a u ovom momentu niko ne može reći hoće li svi i ostati u SDA.

Zajednički klub

S druge strane, u Gradskom vijeću vijećnici PDA i HDZ-a Nikica Vidović i Senad Mehmedinović formirali su zajednički klub i do sada u vijeću glasaju kao dio većine, iako to zvanično nisu.

Dio većine definitivno nije i neće biti Socijalemokrate (SD) BiH, potvrdio je predsjednik Gradskog odbora Tuzla Žarko Vujović.

- Naši vijećnici su glasali za Nacrt budžeta, ali to ne znači da smo dio većine. Budžet je ušao u javnu raspravu sada radimo na amandmanima i djelujemo kao i konstruktivna opozicija - kaže Vujović.

Dodajmo i da zvanična većina u Gradskom vijeću Tuzle do sada nije usvojila nikakav koalicioni dokument, a s obzirom na zvaničnu odbijenicu DF-a, ništa i ne može biti potpisano na nivou stranaka, osim ako "unutra" i zvanično ne budu HDZ i PDA.

Bez koalicionog dokumenta, koji je teško očekivati, vlast u Tuzli, već sada je jasno, nije formirana na osnovu stranačakog legitimiteta, a kamoli predizbornih obećanja. Ipak, interes je spojio ono što je prije izbora bilo nespojivo, a to su SDP, HDZ i PDA, da li će tako i ostati, vidjet ćemo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.