open-navfaktor-logo
search
Kontinuitet lošeg odnosa
Nakon novih prijetnji iz Beograda: Vučić i Dačić su licemjeri, nikada i nisu poštovali teritorijalni integritet BiH
Bijesni zbog toga što je Kosovo dobilo zeleno svjetlo za nastavak integracije u Vijeće Evrope, pri čemu je predstavnik Bosne i Hercegovine bio suzdržan, najviši zvaničnici Srbije najavili su dubinske i suštinske promjene u vanjskoj politici. 
30.04.2023. u 08:29
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić o Kosovu u Vijeću Evrope: Srbija će napraviti dubinske i suštinske promjene u svojoj politici

- Zašto bismo štitili nečiji teritorijalni integritet po svaku cijenu ako su oni protiv našeg. To nisu tektonske, ali su dubinske i suštinske promjene u politici i odgovoran odnos prema našoj zemlji - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Ministar vanjskih poslova Srbije bio je još direktniji.

- Što se tiče BiH, je l' bilo nekad mog nastupa da nismo rekli teritorijalni integritet BiH. Sada kada neko to pita, bit ćemo suzdržani. Pa što bismo bili za teritorijalni integritet BiH, a da oni glasaju suzdržano - poručio je Dačić.

Vučić i Dačić su politički licemjeri, njihovo poštovanje susjedne države bilo je uvijek samo verbalnog karaktera.

VEZANI TEKST - Dačić o glasanju o Kosovu: I mi ćemo biti suzdržani o integritetu BiH

Još tamo devedesetih godina prošlog vijeka tokom agresije na BiH Vučić je javno zagovarao "veliku Srbiju", "ljetovao" na srpskim položajima tokom krvave opsade Sarajeva.

U julu 1995. sa skupštinske govornice u Srbiji, baš kada su Vojska RS-a i MUP RS-a pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića činili genocid u Srebrenici, davao je upute krvnicima da za "jednog Srbina ubiju 100 muslimana"...

Dačić je bio mudriji, nije se mnogo "izlagao", bio je portparol Socijalističke partije Srbije balkanskog kasapina Slobodana Miloševića. Nisu se od tada ništa promijenili Vučić i Dačić, tek su postali lukaviji.

Beograd je nastavio ponašati se patronski u regiji, hapsiti bivše pripadnike Armije Republike BiH, a stalno ponavaljujući bezočnu laž da Srbija nije bila učesnica u ratu. Pa zašto je onda uz BiH i Hrvatsku bila potpisnica Dejtonskog sporazuma, a ne garant, kako to Vučić i bratija godinama lažu.

VEZANI TEKST - Dodik opet negirao genocid u Srebrenici, vikao da će svi Srbi živjeti u jednoj državi, Vučić se smješkao

Da zaista poštuje teritorijalni integritet BiH, Beograd bi, baš kao i Zagreb, za ovih skoro 30 godina konačno definisao granicu sa BiH. Drina bi bila jasna granica na istoku, projekat Hidroelektrana Buk Bijela dogovarao bi se sa institucijama države BiH, a ne entitetskim, ne bi se otimali otoci na jugu u blizini Neuma...

Naravno, nacionalistički projekti u Srbiji i Hrvatskoj imaju druge planove, nadajući se da će u novim globalnim geostrateškim preslagivanjima, neka su u toku, dobiti zeleno svjetlo da ostvare planove još tamo iz Karađorđeva 1991. godine i podijele BiH na čemu kao nikada do sada radi Milorad Dodik.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.