open-navfaktor-logo
search
Kina
Nakon "noći ekstremnog nasilja" u Hong Kongu zatvoreni trgovački centri i metro
U petak su u Hong Kongu izbile demonstrancije nakon što se čelnica mjesne uprave Carrie Lam pozvala na zakon nazvan Pravilnik o hitnim propisima iz 1922. za kojim uprava nije posezala u zadnje 52 godine i zabranila nošenje maski na protestima
05.10.2019. u 20:01
get url
text

Podzemna željeznica u Hong Kongu još uvijek ne vozi, onemogućeno je prometovanje azijskim finansijskim središtem, a trgovački centri su u subotu zatvoreni nakon što su u nasilnoj noći policajci pucali u tinejdžera, a demonstranti zapalili stanice podzemne željeznice.

U petak su u Hong Kongu izbile demonstrancije nakon što se čelnica mjesne uprave Carrie Lam pozvala na zakon nazvan Pravilnik o hitnim propisima iz 1922. za kojim uprava nije posezala u zadnje 52 godine i zabranila nošenje maski na protestima.

Noć "ekstremnog nasilja" opravdala je korištenje vanrednog zakona, rekla je u subotu na televiziji Carrie Lam koju podržava Peking.

-Hong Kong je zadesila vrlo mračna noć zbog radikalnog ponašanja pobunjenika. Društveno je danas djelomično paralizirano- rekla je Lam.

Udruženje kineskih poduzeća iz Hong Konga saopćilo je kako su nemiri pokrenuli dobro planirane napade na poslovne prostore kineskih poduzeća razbijajući njihove kapije, rušeći objekte prije pljačke i zapalivši prostorije, prenosi Xinhua.

U izjavi Idruženja se ističe najoštrija osuda protiv „grubih zločina“ koji su ozbiljno narušili društveni poredak, poremetili rad poduzeća i nanijeli veliku štetu poslovnom okruženju. Pozvali su policiju i vladu Hong Konga da strogo provode zakon i izgrednike izvedu pred lice pravde.

Federacija sindikata, najveća radnička organizacija u Hong Kongu, saopćila je kako su njeni brojni servisni centri bili napadnuti od strane pobunjenik i demolirani te da su neki centri pretrpjeli štetu toliko ozbiljnu da bi njihova usluga mogla biti obustavljena danima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.