open-navfaktor-logo
search
Izdanje za februar
Nakon negativnih reakcija magazin "Vogue" objavit će novu fotografiju Kamale Harris
Najutjecajniji modni časopis Vogue objavit će limitirano izdanje najnovijeg broja s novom fotografijom novoizabrane potpredsjednice SAD-a Kamale Harris nakon što je originalna naslovnica izazvala brojne negativne reakcije.
20.01.2021. u 21:30
get url
text

Kako prenosi CNN, objavilo je to uredništvo magazine, a ovakav potez je uslijedio nakon što su se kritičari obrušili na fotografiju koja je krasila naslovnicu izdanja za februar, komentirajući da je loše osmišljena te da se na taj način umanjuju njena postignuća kao prve crnkinje izabrane na mjesto potpredsjednice države.

Korisnici društvenih mreža kritizirali su i osvjetljenje fotografije na kojoj je Harris odjevena u sako, traperice i tenisice, istodobno propitkujući je li uredništvo časopisa namjerno odlučilo posvijetliti njenu boju kože.

Upitali su i zbog čega je Vogue za svoje štampano izdanje izabrao upravu tu fotografiju, a ne onu formalniju koja je korištena za digitalnu naslovnicu.

Na njoj, naime, Harris pozira u svijetloplavom kostimu dizajnera Michaela Korsa ispred zlatne pozadine.

Urednica Anna Wintour bila je prisiljena braniti izbor originalne fotografije.

- Shvatili smo poruku negativnih reakcija na naslovnicu štampanog izdanja - kazala je Wintour, pojasnivši da namjera časopisa ni u kojem slučaju nije bila "umanjiti značaj nevjerovatne" pobjede Kamale Harris na izborima te da je originalna fotografija izabrana zbog "pristupačnosti".

Obje je fotografije snimio američki fotograf Tyler Mitchell. On je 2018. postao prvi afroamerički fotograf koji je ikada fotografirao za naslovnicu Voguea, a prva mu je pozirala Beyonce.

Harris nije javno reagirala, ali njeni izvori bliski američkim medijima izjavili su da je i sama iznenađena izborom opuštenije fotografije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.