U skladu sa preporukom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva da učenici sedmicu nakon izbora ne idu u školu da bi bile dezinficirane sve škole u kojima se održavalo glasanje, a s ciljem zaštite djece od zaraznih bolesti, kantonalni ministri obrazovanja su obavijestili odgojno-obrazovne ustanove u kojima se vršilo glasanje o zaustavljanju nastavnog procesa i pozvali na detaljnu dezinfekciju i provjetravanje prostorija škole.

Kako je kazala pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Nadija Bandić u Kantonu Sarajevo, Kantonu 10, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu nastavni proces u školama se neće odvijati dva dana nakon izbora, a realizirat će se po online modelu nastave.

U ostalim kantonima, osim u Mostaru (u Hercegovačko-neretvanskom kantonu), gdje još nisu održani izbori, ispoštovana je preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o sedmodnevnim aktivnostima dezinfekcije škola i odvijanja nastave u online formatu.

- Čine se veliki napori da se poduzmu sve potrebne aktivnosti u cilju provođenja preporučenih higijensko-epidemioloških mjera i sprečavanja pojave i širenja virusa i u cilju zaštite života i zdravlja učenika i nastavnika, kao i nenastavnog osoblja koji moraju, nakon okončanja svih izbornih aktivnosti, ući u čiste i potpuno dezinfikovane učionice - kazala je.

Kako navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, u periodu od 16. do 20. novembra ove godine sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj čije prostorije su bile korištene kao biračka mjesta za vrijeme Lokalnih izbora, izvodit će nastavu na daljinu.

U navedenom periodu, osnovne i srednje škole, kao i njihova područna odjeljenja, čije prostorije nisu korištene kao biračka mjesta, organizirat će se vaspitno-obrazovni rad u školskim prostorijama, osim škola koje imaju saglasnost za izvođenje nastave na daljinu.

- O takvoj organizaciji nastave i obustavljanju rada u prostorijama navedenih osnovnih i srednjih škola u RS te u u Domu učenika Doboj odlučeno je zbog dezinfekcije školskih prostorija nakon Lokalnih izbora 2020. i zbog zaštite zdravlja učenika i zaposlenih u tim ustanovama - navodi se.

Lokalni izbori održani su u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 16. novembra.