VEZANI TEKST - Lendo: FUP da hitno postupi po prijavi gradonačelnice Sarajeva protiv Amira Kabirija

Nešto kasnije regirali su iz Udruženja generala BiH, kao i iz Jevrejske zajednice u Sarajevu, a kasno sinoć oglasio se i federalni premijer Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije, čija je podpredsjednica gradonačelnica Sarajeva.

Nikšić pozvao nadležne organe da bez odlaganja istraže prijetnje i kontinuirane pritiske kojim je gradonačelnica Sarajeva i potpredsjednica SDP-a BiH, Benjamina Karić bila izložena od Kabirija.

- Nedopustivo je da bilo koji pojedinac, a naročito strani državljanin, prijeti i vrijeđa jednog dužnosnika Bosne i Hercegovine zbog političkih stavova. Takvim pojedincima se mora staviti do znanja da nisu iznad države i vladavine prava, neovisno o njihovom ličnom bogatstvu.

Bahato ponašanje prema gradonačelnici glavnog grada i izlaganje svojevrsnom psihičkom zlostavljanju je nedopustivo i predstavlja uvredu svim građanima glavnog grada i Bosne i Hercegovine - napisao je Nikšić na Facebooku.

Dodao je da bi se Kabiri "trebao naučiti učtivom ponašanju u zemlji u kojoj je gost".

- Trebao bi znati da je Bosna i Hercegovina zadnje mjesto na kojem može računati na šutnju ili uzmicanje onda kada drugi nasrnu na njene institucije i njen politički suverenitet - naveo je Nikšić.