open-navfaktor-logo
search
Zakoni
Nakon izjednačavanja prava: Državni policajac sa plaćom od 900 KM imat će penziju oko 690 KM
Kako idu činovi i škole, ide i veća plaća i veća penzija, to je sada u tom rangu, govori Dragan Krvavac
04.08.2019. u 13:16
get url
text
SIPA, policajci

Državnom policajcu koji za radnog staža ima 900 KM plaću, penzija će nakon najnovije odluke Vlade FBiH biti oko 690 KM, a bez toga bi bila manja, pojašnjava nam Dragan Krvavac, predsjednik Sidnikata policijskih organa Bosne i Hercegovine. Federalna vlada je donijela odluku da će svi policijski službenici s prebivalištem u Federaciji BiH, bez obzira na to radili u kantonalnim, entitetskim, državnim ili policijskim agencijama Brčko distrikta, ubuduće ići u penziju pod istim uvjetima.

Inspektor s plaćom od 2.500 KM dobio penziju 830 KM

- Odlukom Vlade FBiH je ispravljena nepravda. Da bi vam bilo jasnije o čemu se radi, pokušat ću vam objasniti, jer različiti su činovi u policiji, pa samim tim i radna mjesta. Sada, po novom, za izračun penzije će ići 67 posto od uplate plaće. Ako ste imali uplatu od 900 KM, a obično policajac ima tu visinu plaće, imat će sada penziju možda 690 KM. To je sada neki okvir policajca. Kako idu činovi i škole, ide i veća plaća i veća penzija, to je sada u tom rangu - pojašnjava nam Krvavac i dodaje:

- Bez ovih promjena penzija bi bila manja. Evo sada smo imali čovjeka koji je otišao u penziju, samostalnog inspektora. Znači, čitav život je čovjek nekakav komandir, imao je plaću 2.500 KM zato što je dužnosnik bio. Njemu su izračunali penziju 830 KM. Znači on je uplaćivao tri puta više nego što su mu dali penziju. Možemo sada pričati zašto je njegova plaća tolika, a u drugoga onolika, ali ovdje govorimo o obračunu penzija - rekao nam je Krvavac.

O tome da li će povećanje penzija državnim policajcima znatno utjecati na stanje u Fondu PIO, razgovarali smo sa Zijadom Krnjićem, direktorom Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Povećanje penzija državnim policajcima neće biti teret Zavodu PIO FBiH

- To što će državni policajci dobijati nešto veće penzije, taj iznos razlike neće biti teret za Federalni zavod PIO. Međutim, argumenti koji su se mogli čuti u posljednje vrijeme, a tiču se državnih policajaca, u smislu da su po starom imali penzije i za 600 KM niže, uglavnom su napuhani. Bilo je iznošenja pojedinačnih primjera. Naravno da će sada veliki broj njih imati nešto veću penziju, nego što bi imali bez izmjena koje su sačinjene u zakonima. Međutim, nije njih veliki broj. Doslovce, mi smo u ovih posljednjih par mjeseci kada su se počeli pojavljivati, imali tri zahtjeva za penziju - rekao nam je Krnjić.

Objašnjava da se povećanje penzija odnosi isključivo na ovlaštene policijske službenike.

- Narodnim jezikom rečeno, to su ljudi u uniformi i sa pištoljem. Kod penzionisanja uzimat će im se prosjek posljednjih pet godina koje su proveli u radnom odnosu - kazao je Krnjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.