VEZANI TEKST - Ogroman broj građana okupio se na mjestu pogibije Azre Spahić: Ulice Sarajeva nisu sigurne

- Sudije Prekršajnog odjeljenja ovog suda su još od 2017. godine postupajući po zahtjevima MUP-a KS donosile naredbe o privremenom oduzimanju vozila. Protiv tih naredbi suda žalbe su izjavljivala lica od kojih su putnička motorna vozila oduzimana. U postupku po izjavljenim žalbama, sudije drugostepenog suda su zauzimale stav da policijski organ ima zakonsko ovlaštenje da izrekne zaštitnu mjeru privremeno oduzimanje predmeta kada je to neophodno radi zaštite javne sigurnosti (član 22. Zakona o policijskim službenicima KS), uključujući i motorno vozilo.

Posljedično tome, drugostepeni sud je ovom sudu ukinuo sedam odluka u kojima je bila izdata naredba za privremeno oduzimanje predmeta, a uz obrazloženje da se privremena mjera oduzimanja predmeta ne može tražiti zahtjevom ovlaštenog organa prema sudu u prekršajnom postupku jer sudija u prekršajnom postupku nije ovlašten za izdavanje takve naredbe. Na temelju iznesenog, MUP KS je u mogućnosti da na osnovu člana 22. Zakona o policijskim službenicima KS izriče zaštitnu mjeru privremeno oduzimanje predmeta.

VEZANI TEKST - Vlada KS donijela zaključke: Povećati kazne, smanjiti ograničenje brzine u gradu, pokriti grad kamerama...

Napominjemo i da je Općinski sud u Sarajevu u periodu od 01.01. do 30.04.2023. godine naplatio 298.314,00 KM po osnovu izrečenih kazni shodno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, saopćeno je iz Općinskog suda u Sarajevu.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica nakon jučerašnje vanredne sjednice Vlade KS sazvanoj nakon tragične smrti Azre Spahić dotakao se oduzimanja vozila.

- Mi smo u MUP-u formirali jednu grupu sa stručnjacima i kreirali smo smjernice za poboljšanje sigurnosti. Jedna od tih smjernica nije se mogla provesti zbog nemogućnosti oduzimanja vozila. To je mjera koju kontinuirano tražimo. Mislim da je to problem jer smo imali 188 zahtjeva za oduzimanje vozila - rekao je Katica.