Kolektivna dženaza za 86 prijedorskih žrtava koje su ubijene 1992. godine bit će klanjana 20. jula na stadionu Vedro Polje u Hambarinama u Prijedor. 

Kako nam je potvrdila Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za traženje nestalih osoba BiH, žrtve su identifikovane u Identifikacionom centru Šejkovača.

- Potvrđen je identitet ukupno 91 žrtve sa područja Prijedora, Kozarca i Kotor Varoši. Nakon identifikacije, porodice su dale saglasnost za ukop 86 žrtava, koji će biti obavljen na pojedinačnim mezarjima. Najveći broj njih će biti ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani, tačnije 68 žrtava. Većina žrtava koje će biti ukopane ove godine su žrtve čiji su ostaci pronađeni na Korićanskim stijenama. Uglavnom se radi o nekompletnim ostacima tijela - kazala je Fazlić. 

Prema njenim riječima, u tri slučaja radi se o žrtvama koje su pogrešno identifikovane klasičnom metodom, a čiji su ostaci pronađeni u grobnicama Hrastova glavica, Kamičani te Šehidskom mezarju Čarakovo.

- Pet identifikovanih žrtava bit će naknadno sahranjeno po odluci njihovih porodica. Radi se katolicima koji su također nastradali na Korićanskim stijenama u zločinu koji se dogodio u julu 1992. godine - dodala je naša sagovornica. 

Kako je ranije najavljeno iz Muftijstva bihaćkog, tim povodom će u srijedu, 17. jula, u Prijedoru će biti održana pres-konferencija na kojoj će biti predstavljeni detalji protokola dženaze.