open-navfaktor-logo
search
Primanje mita
Nakon hapšenja osječkih sudija, može li Hrvatska od BiH tražiti izručenje Mamića?
Osječke sudije koje je Zdravko Mamić optužio za primanje mira uhapšene su rano jutros.
09.06.2021. u 21:41
get url
text

Kako pišu mediji u susjednoj nam zemlji ovaj potez za cilj bi ustvari trebao imati Mamićevo izručenje Hrvatskoj.

VEZANI TEKST - U Hrvatskoj hapse sudije koje je Mamić prozvao za korupciju

Naime, dvije države su prije devet godina potpisale Ugovor o izručenju, a on propisuje obavezu izručivanja osoba koje su učestvovale u podmićivanju, navodi Index.hr.

Poznati hrvatski advokat Anto Nobilo smatra da Mamić ipak nije toliko bitan. Odnosno, da je hapšenje trojice sudija županijskoga suda znatno veći događaj od eventualnog izručenja Zdravka Mamića.

- Jedno ne isključuje drugo. To može biti, ali ne isključuje osnovanu sumnju da su sudije primili mito. Ubijate dvije muhe jednim udarcem. Uz sve rezerve prema tužilaštvu, mislim da se oni ne bi usudili napraviti takav značajan presedan - ići uhapsiti trojicu sudija županijskog suda - da nemaju dokaza da potkrijepe tu osnovanu sumnju, jer bi se tužilaštvo našlo u vrlo lošoj poziciji - istakao je Nobilo u izjavi za Index, te dodao:

- Ovo je puno značajnije od hapšenja i dovođenja Mamića u Hrvatsku. Ovo je puno, puno značajnije, jer ipak nije Mamić tako specijalno važan igrač. Faktički se potvrđuje korupcija u pravosuđu na najvišem nivou, to je ozbiljna stvar u svakoj državi, preozbiljna stvar. To ne isključuje mogućnost da zatraže izručenje Mamića po toj osnovi. Hoće li ga izručiti, to je sad drugo pitanje. Jer onaj ko je dao mito, ali prijavi da je dao mito, može biti oslobođen od kazne, tako da nije on sad u nekoj velikoj opasnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.