open-navfaktor-logo
search
SDBiH
Nakon hapšenja Bijedića i ostalih: Firma iz Gračanice obavlja posao u Rudniku soli, Tužilaštvo TK šuti
Nakon upita zastupnika Socijaldemokrata Biosne i Hercegovine (SDBiH) iz Rudnika soli Tuzla potvrdili su da firma Mining & Driling iz Gračanice izvodi radove na bušotini koja se nalazi u eksploatacionom polju spomenutog rudnika.
28.05.2021. u 16:33
get url
text
Press konferencija SD BiH

- Kao zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) uputio sam pitanje kantonalnom premijeru, resornom ministru i direktoru Rudnika soli Tuzla da li je tačno da je firma Mininig & Driling počela raditi bušotine u rudniku. Iz Rudnika soli sam dobio odgovor da je nakon tehničke, stručne i pravne kontrole rudarske inspekcije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i nadzornog organa Rudnika soli, utvrđeno da je firma pravno, tehnički i kadrovski osposobljena za obavljanje posla - rekao je Husein Tokić, generalni sekretar SDBiH.

Podsjećamo, upravo je potpisivanje ugovora Rudnika soli s firmom Mininig & Driling iz Gračanice bio povod za hapšenje Envera Bijedića, državnog zastupnika i predsjednika Socijaldemokrata BiH.

Akciju je 18. februara po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a pored Bijedića uhapšeni su Aziz Čačković, tadašnji direktor Rudnika soli, te Amir Tursunović i Amir Sušić, sva trojica kadrovi SDBiH, kao i privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić, vlasnici firme Minning & Drilling iz Gračanice. Sve njih Tužilaštvo TK sumnjiči da su poslove izvođenja istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima, dodijelili firmi koja nema kapacitete za tu vrstu poslova.

- Iz odgovora Rudnika soli proizlazi da kvalifikacije koje su stavljene od Tužilaštva našim kadrovima, prije svega mislim na predsjednika Bijedića i Aziza Čačkovića, apsolutno ne stoje. Očigledno tu nema ništa sporno, niti je kome omogućeno protivpravno sticanje koristi, a ne stoji ni to da firma ne može obaviti taj posao - rekao je Tokić.

{$galerijaFotografija}

Potpredsjednik SDBiH i načelnik Lukavca Edin Delić istakao je da ugovorom sa firmom Mining & Driling nije pričinjena šteta.

- Nakon dramatičnog hapšenja, akcije u kojoj su prvi put u historiji BiH pretresene prostorije jedne političke stranke, odnosno Socijaldemokrata, i oduzet mobitel jednom načelniku općine, to jest meni, uz primjenu posebnih ovlaštenja Tužilaštva te press konferencije pune tendencioznih izjava, pokazalo se da u ugovoru nema ničega nezakonitog. Znamo da iza svega stoji politička hobotnica na čijem je čelu gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Njega Tužilaštvo TK krije i drži mu leđa decenijama. Zašto Tužilaštvo TK nije izdalo nalog Rudniku soli da se ugovor obustavi, ako je nezakonit - rekao je Delić.

On je dodao da im je poznato da Federalni MUP istražuje postupanje tužilaca Tužilaštva TK, kao i da je tužilac Ćazim Serhatlić smijenjen sa predmeta u kojem se istražuje farmaceutska mafija.

- Tužiocu Serhatliću (postupajući tužilac u predmetu Rudnik soli, op. a.) se dodjeljuju svi predmeti koji se tiču Jasmina Imamovića i njegovih neprijatelja, iako ima sistem za nepristrasan izbor tužioca. Svjedoci smo teške manipulacije i pozivamo Tužilaštvo TK da nas obavijesti o statusu ugovora i radova u Rudniku soli te statusu istrage - rekao je Delić.

Iako su hapšenje obavljena prije više od tri mjeseca, a prema tvrdnjama tužilaca, prethodila im je višemjesečna istraga, optužnica još nije podignuta.

- Sud je, po zahtjevu Tužilaštva TK, rukovodstu Socijaldemokrata zabranio da međusobno komuniciraju. Mi imamo četiri-pet ključnih osoba u stranci koje ne smiju biti u jednoj prostoriji, pod prijetnjom hapšenja. To je nezapamćen oblik političkog pritiska - naglasio je Delić.

On je dodao da je nova Uprava Rudnika soli shvatila da je sve zakonito, ako nije tako, onda i njih Tužilaštvo treba pozvati na odgovornost.

- Mi znamo da je sve zakonito, a naša je obaveza da skrenemo pažnju na nepravilnosti. Jedini ispravan ishod je da tužilac Ćazim Serhatlić podnese ostavku jer je pokazao da nije dorastao poslu koji obavlja. Znamo da on to neće učiniti, ali glavni tužilac Tomislav Ljubić može ga skinuti s predmeta Rudnika soli, kao što je skinut s istrage farmaceutske mafije. Očekujemo i da u Tužilaštvu TK shvate da su izgubili povjerenje javnosti - kazao je Delić.

Potpredsjednik Socijaldemokrata BiH naglasio je da kada kupite tužioca, ubili ste državu.

- Jasmin Imamović i skupina koja je osigurala sebi zaštitu i progon svojih političkih neistomišljenika, ubili su državu BiH ovim činom. Mi ćemo stati u odbranu države i mislimo da je ovo visoko patriotski čin, odnosno odbrane elementarnog prava na fer i pošteno suđenje - zaključio je Delić.

Rudnik soli Tuzla
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.