VEZANI TEKST - Otklonjen veliki kvar u Alipašinoj ulici u Sarajevu, voda puštena u sistem

Iz Vodovoda i kanalizacije (ViK) kazali su za Faktor da se sve može i ponoviti, bez obzira na to što su uspjeli zakrpiti vodovodnu cijev.

- S obzirom na to da taj cjevovod datira s početka 70-ih godina prošlog stoljeća, ne možemo garantovati da neće biti kvarova i potrebe za popravkom iste vodovodne cijevi sve dok se ne izvrši kompletna rekonstrukcija cjevovoda – ističu iz ViK-a.

Građani se svakodnevno žale na kvarove na vodovodnoj mreži zbog čega je Sarajevu potrebna temeljita popravka vodovodnog sistema.

- Međutim, s obzirom na starost cjevovoda, veliku dubinu na kojoj se nalazi, vlažno i rastresito tlo kao i veliku količinu nanosa na cjevovodu, došlo je do još jednog kvara koji je prouzrokovao isticanje velike količine vode na tom lokalitetu. Sve ekipe ViK-a bile su odmah na terenu, izvršili su popravak kvara zamjenom dijela cijevi u dužini od šest metara. Na više lokacija imamo kvarove na vodovodnoj mreži, a do kojih dolazi uglavnom zbog starosti cjevovoda. Svakodnevno ekipe ViK-a izlaze na teren kako bi izvršile popravku na cjevovodima ili priključcima, a u toku je i rekonstrukcija vodovodne mreže u sklopu druge tranše EBRD kredita u čemu također učestvuju ekipe ViK-a zajedno sa izabranim izvođačem radova - pojašnjavaju iz Vodovoda i kanalizacije Sarajevo.