Nakon gađanja jajima GU Tuzla: Neizvjesnost kupaca iz SPO "15. maj" i dalje traje

objavljeno: 07.02.2018. u 16:13

Nakon što su jučer protestvovali ispred Gradske uprave, zakazani sastanak predstavnika kupaca stanova iz Stambeno poslovnog objekta "15. maj" i gradonačalnika Tuzle Jasmina Imamovića, danas nije održan.

Kupci su jučer, bijesni zbog neispunjenih obećanja, vrata Gradske uprave Tuzla gađali jajima i tražili da se pojavi gradonačelnik. Saradnica gradonačalnika Svjetlana Kakeš došla je među demonstrante i sastanak je dogovoren za danas u 15 sati, nakon čega su demonstranti napustili prostor ispred Gradske uprave.

- Poručili smo načelniku da nas primi sutra u jutarnjim satima, ali još uvijek nismo dobili odgovor na naš zahtjev. Danas nismo bili u mogućnosti da se pojavimo, jer smo bili spriječeni zbog radnih obaveza - rekao je Mirsad Šuvalić, predsjednik Udruženja kupaca SPO "15. maj".

Inače, riječ je o objektu koji se gradi od 2007. godine i još uvijek nije završen, iako su kupci stanova, poslovnih prostora i garaža za svoje nekretnine isplatili više od 10 miliona maraka. Zgradu su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija "Giprom".

Kupci su, očito, izgubili strpljenje, a gradonačelnik je pod pritiskom pristao na sastanak. Šta će se dalje dešavati teško je reći, ali je jasno da kupci neće odustati od pritiska na Gradsku upravu, jer je upravo to adresa za rješenje njihovih osnovnih problema.

Podsjećamo, Gradsko vijeće je u novembru prošle godine donijelo odluku i obavezalo je tuzlanske gradske firme Centralno grijanje i Vodovod i kanalizaciju da odmah poduzmu sve što je potrebno da se zgrada "15.

maj" priključi na centralno grijanje, vodu, kanalizaciju i hidrantsku mrežu, kako bi se ispunili uslovi da zgrada dobije upotrebnu dozvolu. Međutim, priključci još uvijek nisu gotovi, iako je gradonačelnik kupcima stanova obećao da će Grad svoj dio posla obaviti do Nove godine.

Dodajmo i da Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona još od 2014. godine provodi preistražne radnje u vezi Direkcije za izgradnju Tuzla i zgrade 15. maj, ali tužilac još uvijek nije donio ni odluku o pokretanju istrage. Zbog toga su ogorčeni kupci jučer protestirali i pred zgradom Tužilaštva.