open-navfaktor-logo
search
Istraga u toku
Nakon Drvara: Sumnjivi otpad u tajnosti dovezen i u Bihać, policija i inspekcija na terenu
U popodnevnim satima, oko 50 tona otpada koji asocira na onaj koji je prije par dana istovaren u Drvaru, dovezeno je i u Bihać.
06.07.2020. u 18:53
get url
text

Lokacija je dvorišni prostor bivšeg preduzeća Tehnopek, koje je nakon stečajnog postupka, prodano za sada nepoznatom državljaninu Holandije. Na lice mjesta, nakon dojave građana, odmah su izašli pripadnici MUP-a USK-a,  komunalne inspekcije Grada Bihaća, Inspekcije za zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, kao i predstavnici MZ Privilica, na čijem je teritoriju otpad i odložem. Treba reći i to, da je lokacija na kojoj je otpad nelegalno odložen, u neposrednoj blizini rijeka Dobrenica i Una, što predstavlja i opasnost od ekozagađanja.

Iako su vozači kamiona koji su sporni otpad istovarali na ovu lokaciju, brzo je i napustili, zahvaljujući građanima koji su uspjeli fotografirati registarske tablice, pripadnici MUP-a USK-a su na tragu da ih identificiraju i postupe u skladu sa ovlastima, u ovom slučaju.

Amir Bakrač

- Dobili smo podatke od firme Krom reciklaža iz Srbije, vlasnik je Krsto Medeni i oni su i  vlasnici kamiona koji su ovdje odložili komunalni otpad. U telefonskom razgovoru, vlasnik nam je rekao da je za ovo odlaganje otpada dobio odobrenje od nekog federalnog ministarstva. Insistirali smo da nam to i dokaže, dokumentuje, međutim, prema našim saznanjima, vlasnik za odlaganje ovog otpada nema nikakvo odobrenje. Pretpostavljamo da je ta firma kontaktirala vlasnika ove lokacije koji je u Holandiji, i da mu je vjerojatno on dao odobrenje  da otpad odloži ovdje - kazao je Amir Bakrač, komunalni inspektor Grada Bihaća.

Bakrač je dodao da se radi o istom ili sličnom tekstilnom  otpadu koji je nedavno na identičan način odložen i u Drvaru, te da mu je zemlja porijekla Italija.

Rok od osam sati

- Direktoru sporne firme čiji su kamioni dovezli otpad, dali smo rok od osam sati da vrati kamione, pokupi i odveze otpad sa ovoga mjesta. U suprotnom, postupit ćemo prema zakonskim propisima - kazao je Bakrač.

{$galerijaFotografija}

Tako je Bihać, nakon Drvara postao mjesto gdje neko iz ličnih interesa i pod sumnjivim okolnostima, odlaže otpad iz drugih zemalja. Cijeli slučaj prate sve nadležne institucije Grada Bihaća i USK-a. O svemu je obaviješten i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić,  ali ostaje otvoreno pitanje šta će državne i federalne institucije učiniti u sada već ponovljenom slučaju, kada se BiH koristi za skladištenje tuđeg i kako rekoše, opasnog otpada.

Asim Begatović, predsjednik  MZ Privilica, ogorčen je činjenicom da je uz sve probleme s kojima se Grad Bihać susreće, sada postao i odlagalište nečijeg otpada, a da pri tom, domaćini, niti bilo ko od nadležnih nisu niti upoznati s tim, niti su to odobrili.

Asim Begatović

- Mještani su me obavijestili oko 15 sati, bili su zgroženi. Vidjeli su da kamioni istovaraju otpad. Radi se o dva šlepera,  otpad širi nesnosan smrad. Na sreću, neko je fotografirao registarske tablice, tako da očekujemo da će krivac za ovo biti pronađen i sankcioniran. Nedopustivo je da  se ovo dešava, ali mi očekujemo da će ovo brzo biti riješeno, jer na tome i insistiramo - ističe Begatović.  

Opasan otpad

Kantonalni inspektor za zaštitu okoliša USK-a, Senad Dervišević odmah je stigao na lice mjesta, ustvrdio da se radi o otpadu nepoznate vrste, koji se u tom slučaju, tretira i kao opasan. Sada slijedi procedura ispitivanja sastava ovoga otpada, ali sve podsjeća da je jako slično onome koji je deponiran u Drvaru.

Senad Dervišević

- Federalni inspektori vode postupak u Drvaru, a kada mi dobijemo potrebne informacije o vrsti otpada, primjerice da li je radioaktivanm da li postoji biološko onečišćenje i kada dođemo do tih podataka, onda ćemo pristupiti uklanjanju otpada sa ove lokacije, a troškove treba da snosi vlasnik lokacije. Ako se ne utvrdi njegov identitet, to će morati biit plaćeno sredstvima Kantona. Stupit ćemo u kontakt sa federalnom inspekcijom koja je na sličnim poslovima identifikacije otpada angažirana u Drvaru, ali mi imamo mogućnost da to obavimo i na Biotehničkom fakultetu u Bihaću. U svakom slučaju, sve mjere da se ovaj otpad što prije ukloni već poduzimamo i nadamo se da ćemo doći i do počinitelja, šro je zadatak MUP-a USK-a – navodi Dervišević.

Pripadnici MUP-a USK-a do daljnjeg iz sigurnosnih razloga osiguravat će ovu lokaciju, a kako smo uspjeli doznati, za vozačima kamiona čije su registarske tablice fotografirane, već se traga.

 

 

bihać otpad.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.