Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem nakon posljednjih dešavanja koja su obilježila 16. i 17. kolo Premijer lige BiH.

Saopćenje vam prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

- Imajući u vidu određene komentare i upite na koji način će Savez reagovati nakon svega što se dešavalo posljednjeg vikenda na našim premijerligaškim stadionima, želimo sportsku javnost obavijestiti da su nadležni organi i tijela Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim statutarnim nadležnostima, poduzeli odgovarajuće aktivnosti u pravcu rješavanja trenutne situacije u takmičenju BH Telekom Premijer lige BiH i zaštite integriteta takmičenja.

U tom smislu, potrebno je napomenuti da su propisi i akti N/FS BiH relevantni dokumenti, a izvještaji službenih lica vjerodostojna podloga na osnovu koje će takmičarski i disciplinski organi Saveza voditi postupak, donijeti adekvatne odluke i izreći sankcije za organizatore i počinioce disciplinskih prekršaja.

Međutim, ovom prilikom želimo napomenuti da su u skladu sa propisima N/FS BiH i važećim zakonima, klubovi isključivo odgovorni za organizaciju utakmice, uključujući prije svega sigurnosne aspekte.

Savez čvrsto i odlučno stoji na stanovištu da huliganima nije mjesto na tribinama, a da nacionalizmu i šovinizmu ne treba dati ni milimetar prostora, ali u borbi sa takvim pojavama i drugim devijantnim ponašanjima, pored svih mjera i raspoloživih resursa N/FS BiH, neophodna je reakcija svih klubova i nadležnih organa sigurnosti.

Kao što smo to i ranije činili, ovim putem ponovo pozivamo klubove BH Telekom Premijer lige BiH da preduzmu aktivnosti na formiraju udruženja premijerligaša, koje bi imalo ingerencije za vođenje takmičenja.

Svjesni kompleksnosti situacije, dajemo punu podršku ovoj inicijativi, čija realizacija bi omogućila Savezu da u punom kapacitetu izvršava svoje redovne statutarne aktivnosti i ostvaruje definisane ciljeve.

Želimo naglasiti da se N/FS BiH, uz alarmantno stanje u kojem se trenutno nalazi sport i ostali sportski savezi u našoj zemlji, bori sa svim pratećim poteškoćama i dosljedno realizuje zadatke u skladu sa strateškim opredjeljenjima.

Adekvatnom primjenom propisa i smjernica od strane FIFA i UEFA, a bez obzira na populističke i jednostrane poruke iza kojih se kriju pojedinci i njihove slabosti, N/FS BiH će nastojati postići najbolje rezultate ne osvrćući se na date okolnosti realiteta koji nas okružuje.

Komitet za takmičenje i Disciplinska komisija će na današnjim sjednicama definisati konkretne mjere i njihove odluke će biti objavljene, a N/FS BiH će nastaviti svoj rad zacrtanim razvojnim putem uz dalje aktivnosti na prevazilaženju trenutnog stanja u premijerligaškom takmičenju, sa ciljem stvaranja ambijenta koji će, prije svega,osigurati bezbjedne uslove na stadionima i kvalitetne fudbalske predstave na zadovoljstvo svih navijača - navodi se u saopćenju N/FSBiH.