open-navfaktor-logo
search
Bojan Cvijetić i drugi
Nakon akcije "Transporter": Tužilaštvo samo za bivšeg inspektora Milovanovića traži pritvor, za ostale mjere zabrane
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon ispitivanja osumnjičenih u akciji "Transporter" zatražio je određivanje samo za jednog uhapšenog, dok je za ostalih pet predložilo mjere zabrane.
03.03.2023. u 13:48
get url
text

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva, pritvor je zatražen za osumnjičenog Mladena Milovanovića, rođenog 1984. godine u Srebrenici, a zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

VEZANI TEKST - U Banjoj Luci uhapšeno više bivših i aktuelnih inspektora policije RS-a

- U odnosu na osumnjičene Bojana Cvijetića, rođenog 1972. godine u Banjoj Luci, Predraga vatreša, rođenog 1978. godine u Splitu, Danijela Kovačića, rođenog 1982. godine u Bosanskoj Dubici, Miladina Vučića, rođenog 1983. godine u Banjoj Luci, i Sinišu Vukašinovića, rođenog 1982. godine u Vlasenici, predložene su mjere zabrane - naveli su iz Tužilaštva.

Osumnjičenom Cvijetiću predložene mjere podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja uz oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH.

U pogledu ostalih osumnjičenih predložena je mjera zabrane posjećivanja određenih mjesta i zabrana sastajanja sa određenim osobama.

- Osumnjičeni, koji su lišeni slobode pod istragom su i terete se da su duži vremenski period, vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga na području BiH i zemalja regiona, a koju opojnu dogu su nabavljali sa područja Albanije, Crne Gore i Južne Amerike. Osumnjičeni aktuelni i bivši zaposlenici MUP-a RS-a, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj pribavljali su informacije i odavali ih organizatorima i pripadnicima grupe, te na taj način sticali određenu novčanu ili neku
drugu korist za sebe - naveli su iz Tužilaštva.

VEZANI TEKST - Novi detalji akcije: Ponovo uhapšen inspektor Mladen Milovanović

Bojan Cvijetić, koji je označen kao vođa kriminalne grupe, bivši je savjetnik nekadašnjeg ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, dok su Milovanović i Vatreš bivši inspektori MUP-a RS-a, a svi su i ranije hapšeni u akcijama povezanim sa aplikacijama Sky i Anom i osumnjičeni su za razna krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala.

Kovačić, Vukašinović i Vučić aktuelni su inspektori MUP-a RS-a u Policijskoj upravi Banja Luka.

I Nikolić i Dukić su također ranije hapšeni. 

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je ostvarilo saradnju sa institucijom Europola, kao i partnerskim institucijama iz više zemalja regiona i EU, a u okviru obimne istrage protiv osumnjičenih za organizovani međunarodni kriminal, neovlašten promet opojnih droga i druga krivična djela, istaknuli su iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.