open-navfaktor-logo
search
Isključeni vanzemaljci
Nakon 60 godina riješena misterija jezive smrti devet planinara na Uralu
Nesreća koja se u februaru 1959. dogodila na prijevoju Djatlov na Uralu, potaknula je nagađanja i teorije zavjere o uzrocima tragedije koje uključuju vanzemaljce, obredna ubistva, tajanstvena bića, paranormalne pojave.
12.07.2020. u 09:15
get url
text
Planinari Ural

Istraga je nakon više od 60 godina utvrdila da je za tajanstvenu pogibiju devetero ruskih planinara na sjevernom Uralu kriva lavina.

Ruski inženjeri i studenti, koji su bili iskusni planinari, nađeni su mrtvi u odjeći za spavanje, a na nekim tijelima su bile naizgled neobjašnjive povrede. Potraga je krenula osam dana nakon oluje, dignuta je i vojska, a ono što su zatekli na licu mjesta bio je prizor koji ledi krv u žilama.

Zna se tek da su podigli kamp u blizini kojeg su pronađena tijela.

Dvojica muškaraca pronađena su smrznuta uz rub šume, bili su u donjem rublju, a pokušali su se zagrijati uz vatru. Još tri tijela pronađena su na putu prema kampu, među kojima i sam Djatlov.

Misterija je planula kada su pronađena preostala četiri tijela.

Oni su pronađeni u maju, tek kada se otopio snijeg, a zanimljivo, bili su odjeveni u odjeću svojih kolega koji su pronađeni uz rub šume.

Ostaje pitanje zašto su nosili tuđu odjeću, a na tijelima su izvađene oči, iščupani jezici, slomljena rebra i nagnječeni mozak. Pričalo se i da su bili neobične boje, između crvenkaste i narandžaste.

U blizini kampa nisu pronađeni nikakvi tragovi, pa sve čudi šta je to planinare natjeralo na panični bijeg.

Istraga je utvrdila još neke čudne okolnosti. Šator u kampu bio je izrezan s unutrašnje strane, što sugerira da su se planinari očajnički pokušali izvući.

Devet planinara koji su izgubili život na Uralu 

Nova istraga započeta je prije više od godine dana sa ciljem da se utvrdi šta se zaista dogodilo prije 61 godinu.

Andrej Kurjakov iz ureda regionalnog tužiteljstva je u subotu objavio rezultate istrage po kojima su za smrt planinara krivi prirodni uzroci.

Po ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, Kurjakov je rekao da je najvjerovatnije objašnjenje lavina koja je krenula dok je grupa spavala na planinama oko 2000 kilometara istočno od Moskve.

Istraživano je više od 70 mogućih okolnosti smrti i rađeni su eksperimenti, rekao je ruski tužitelj.

Povrede su bile karakteristične za žrtve lavine, rekao je Kurjakov i dodao da sada slučaj smatra zaključenim.

Članovi porodica poginulih su već izjavili da ne vjeruju tužiteljevoj verziji događaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.