open-navfaktor-logo
search
Poginula spašavajući dijete
Nakon 55 godina hrabra Sarajka Nurka Burazerović dobila je nadgrobni spomenik
U Aleji velikana na Gradskom groblju "Bare" u Sarajevu danas je otkriven nadgrobni spomenik posvećen Nurki Burazerović, hrabroj Sarajki koja je dala svoj život da bi spasila dječiji. Ona je 1968. godine skočila u Miljacku zajedno sa hrabrim vozačem GRAS-a Lukom Popovićem, kako bi spasili tada dvanaestogodišnjeg dječaka Ramiza Zekića koji je upao u rijeku pokušavajući da dohvati loptu. 
27.03.2023. u 16:14
get url
text
Spomenik Nurki Burazerović

VEZANI TEKST - Nakon 55 godina hrabra Sarajka Nurka Burazerović će dobiti spomenik

Nurka je imala samo 27 godina kada je spasila Ramiza i bila je nastavnica tjelesnog odgoja i članica Atletskog kluba "Sarajevo".

Kako je saopćeno iz Općine Centar, inicijativu za postavljanje nadgrobnog spomenika, gdje je ukopana Nurka Burazerović, koja je potekla od komšija iz naselja Jezero, uputio je vijećnik Općinskog vijeća Centar Velija Katica. Načelnik ove općine Srđan Mandić prihvatio je inicijativu i iz općinskog budžeta odobrio iznos od 4.786 KM za izgradnju nadgrobnog spomenika.

Spomenik je danas otkrio Mandić sa članovima porodice.

Spomenik Nurka Burazerović

- Veoma je važno danas, 55 godina nakon herojskog čina, da obilježimo mjesto gdje Nurka počiva i da mladima pošaljemo poruku koliko je važno da pomažemo jedni drugima i da u našem Sarajevu žive i živjeli su veoma hrabri ljudi. Važne stvari nisu zaboravljene. Trebamo pamtiti heroje i sjećati se ljudi koji su dali svoje živote kako bi spasili druge, naročito u ovo vrijeme kada je solidarnosti sve manje - rekao je Mandić.

Kako su navela braća Nurke, Dževad i Esad Burazerović, ovo je za njihovu porodicu posebno važan trenutak.

- Ovo nam donosi veliki mir. Nemam riječi hvale za sve koji su učestvovali u ovome - kazali su.

Istakli su da će od sada svake godine 26. marta, na dan njihove pogibije, održavati memorijalni atletski turnir u spomen na Nurku Burazerović i Luku Popovića, a pod pokroviteljstvom Općine Centar.

Nadgrobni spomenik poginulom Luki Popoviću, koji leži odmah iznad Nurke Burazerović, izgradila je njegova porodica.

Današnjem otkrivanju nadgrobnog spomenika i polaganju cvijeća prisustvovali su i učenici sedmog i devetog razreda Osnovne škole "Šip" zajedno sa svojom direktoricom Dženitom Kurtović i nastavnicama Senadom Zahiragić i Besimom Kunić.

Tokom dana je, na mjestu pogibije dvoje hrabrih sugrađana kod Osnovne škole "Osman Nakaš“"na Čengić Vili, otkrivena spomen-ploča sa ispisanim imenima Nurke Burazerović i Luke Popovića.

Realizaciju izgradnje nadgrobnog spomenika su preuzeli uposlenici Kantonalnog javnog preduzeća "Pokop", firme koja upravlja Gradskim grobljem "Bare" koji su također danas bili prisutni.

Spomenik Luka Popović

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.