open-navfaktor-logo
search
Bio napušten
Nakon 46 godina: Sjeverni Kipar sutra otvara obale napuštenog Marasa
U toku su posljednje pripreme za sutrašnje ponovno otvaranje obale Marasa, turističke četvrti u sjevernokiparskom gradu Gazimegusi, koji je u potpunosti bio zatvoren i napušten proteklih 46 godina.
07.10.2020. u 16:27
get url
text

Maras je napušteni gradić u kojeg je ulaz civilima zabranjen već 46 godina, a ulazak je dozvoljen isključivo sjevernokiparskoj vojsci. Od sutra ujutro će za građane biti otvoren dio javne plaže i ulica Demokratije. 

Dan prije otvaranja, grupa novinara je obišla radove i aktivnosti u unutrašnjim dijelovima Marasa. 

Premijer Turske Republike Sjeverni Kipar Ersin Tatar jučer je u Ankari kazao da će obale Marasa biti otvorene već u jutarnjim satima u četvrtak, a da su građevinske mašine već u tom mjestu. 

{$galerijaFotografija}

Kazao je kako su radove doveli do faze u skladu s mapom puta koju su pripremili i da su poduzeli prvi konkretan korak. 

- Započinjemo s radovima da naš teritorij koji se odnosi na javnu plažu, ulicu Demokratije i obalno područje damo na korištenje našim građanima - rekao je Tatar. 

Na sjedinici Vijeća ministara KKTC-a 18. juna 2019. godine odlučeno je da se poduzmu koraci za otvaranje Marasa, poznate turističke destinacije koja je skoro pet decenija bila poput "grada duhova", koji je zatvoren od 1974. godine te da se sa stručnim timom provede naučna studija. 

Zamjenik premijer KKTC-a i ministar vanjskih poslova Kudret Ozersay učestvovao je u prvoj studiji inventara u regiji, u julu 2019., a premijer Tatar pratio dešavanja. 

Advokatska komora Turske (TBB) održala je 15. februara sastanak pod nazivom "Otvaranje Marasa s pravnim, političkim i ekonomskim aspektima".

NApušteni grad Sjeverni Kipar
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.