Nakon 30 godina iščekivanja: Stanovnici Nahoreva dobili pitku vodu

objavljeno: 08.02.2018. u 12:48

Stanovnici Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja od danas će imati normalno snabdijevanje vodom.

Ovo je najveći projekat komunalne infrastrukture realiziran u sarajevskoj općini Centar u posljednjih 20 godina. Projekat je vrijedan više od dva miliona maraka koji je iz budžeta finansirala Općina Centar Sarajevo, a izvođač radova bio je koncern firmi Mibral i Grakop.

U ovom projektu na vodovodnu mrežu priključeno je 235 domaćinstava.

Dužina transportnog i distributivnih vodova iznosi više od 16 kilometara, a kapacitet izgrađenog rezervoara je 250 hiljada litara.

Ovim projektom Općina Centar, nakon gotovo 30 godina iščekivanja građana ovih područja, osigurava uredno snabdijevanje stanovništva pitkom vodom.

Faruk Čolić stanovnik ovog dijela općine Centar jedva je od radosti izgovorio nekolikoi rečenica kada je voda iz rezervoara potekla sa Nahorevskih brda.

- Ne mogu vam opisati našu sreću i ne znam na koji način da podjelimo ovo zadovoljstvo. Predugo smo čekali ali ipak smo sretni jer konačno imamo pitku vodu - kazao je Čolić.

Načelnik Nedžad Ajnadžić rekao je da je bilo i onih koji su se protivili ovom projektu, ali da je prevladala upornost prije svega stanovnika ovog dijela općine, koji su tražili da konačno dobiju vodu.

- Izgrađeno je šest kilometara transportnog voda od izvorišta Klanice do najmodernijeg rezervoara na Nahorevskim brdima. Od ovog rezervoara proteže se više od 18 kilometara distributivne mreže. U ovoj godini nastavljamo izgradnju još 3.170 metara distributivne mreže da vodu dobije preostalih 105 domaćinstava. Najavljujem gasifikacu treće faze Nahoreva, Nahorevskih brda, Polja, Selje i svih onioh domaćinstava koji su obuhvaćeni vodosnabdijevanjem. Ovaj projekat počinje za 45 dana. Najavljujem dovođenje kompletne infrastrukture u ovaj dio općine Centar, odnosno sve ono što treba za ugodan život u ovom prelijepom dijelu općine - kazao je Ajnadžić.

Svečanosti su prisustvovali i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i bivši načelnik Općine Centar Dževad Bećirević koji su mnogo doprinjeli da stanovnici Nahorevskih brda dobiju vodu.