open-navfaktor-logo
search
Ratni zločin
Nakon 27 godina: Još se traže žrtve iz Žulja, Rabine, Bakračuše i Prijekog Grma
U junu 1992. godine ukupno je 56 mještana ovih sela zarobljeno, ubijeno ili odvedeno u nepoznatom pravcu
22.06.2019. u 21:08
get url
text
Džamija Žulje
Džamija Žulje

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice progona i zločina počinjenog nad bošnjačkim stanovništvom Žulja, Rabine, Bakračuše i Prijekog Grma, danas je u džamiji Žulja organizovan prigodan vjerski program te je poklonjena hatma dova šehidima ovih mjesta.

Tokom agresije na BiH u ovim selima počinjen je egzodus i veliki zločin nad nedužnim civilnim stanovništvom 14. juna 1992. godine, jedinice srpske vojske i JNA izvršile su napad na ova sela, nakon vojničkog poraza u dolini rijeke Neretve i širem području Mostara, da bi sav svoj bijes iskalili napadom na ova mjesta, gdje je počinjen veliki zločin i progon nezaštićenog bošnjačkog stanovništva sa ovih područja.

U tim junskim danima 1992. godine ukupno je 56 mještana ovih sela zarobljeno, ubijeno ili odvedeno u nepoznatom pravcu. Najstarija žrtva je imala 83, a najmlađa nepunih osam godina.

Dvadeset sedam godina poslije, porodice žrtava i dalje tragaju za tijelima svojih 35 nestalih članova porodice sa ovog područja. Samo iz Žulja 31 osoba vodi se nestalom, te četiri osobe s Dubavice.

Porodice žrtava i danas osjećaju neutješnu bol za članovima svojih porodica za čijim kostima tragaju punih 27 godina, ali bezuspješno. Svoju ogorčenost, kako je kazao Ibrahim ef. Ćatić izražavaju zbog dugogodišnje šutnje i prikrivanja ovog zločina i istine o sudbini njihovih nestalih članova porodice.

- Nažalost i dalje traje šutnja, posljednjih godina kao da se nista ne dešava po pitanju tražnja njihovih kostiju. Ali ono što želimo poručiti je da mi Bošnjaci moramo čuvati svoj ponos, moramo biti iskreni ponosni Bošnjaci i da kao takvi nikad ne smijemo zaboraviti šta se dogodilo, jer žrtva ne smije biti zaboravljena - poručio je Ibrahim ef. Ćatić.

Na skupu se obratio i hafiz Abdulaziz ef. Drkić, koji je poručio:

- Ako želimo da naše stanje bude bolje, da sačuvamo naš narod, moramo se potruditi da popravimo naša djela.  Mi kada razmišljamo o šehidima, treba da razmišljamo o njihovim djelima.

Izaslanik mostarskog muftije Ilham ef. Puce pozvao je Sud i Tužilaštvo BiH , te Institut za traženje nestalih osoba da se aktivnije uključe u proces pronalaska posmrtnih ostataka mještana Žulja i drugih nestalih Bošnjaka s prostora Nevesinja.

- Ponovo se obraćamo svim istražnim organima u BiH da intenzivnije porade na otkrivanju masovnih grobnica, da se posmrtni ostaci nevinih žrtava pronađu i da se procesuiraju počinioci zla, agresije, progona, ubijanja i zločina protiv čovječnosti nad našim nevinim sugrađanima - naglasio je Puce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.