open-navfaktor-logo
search
Turska
Nakon 25 sati ispod ruševina spašena još jedna osoba
Dvadeset pet sati nakon zemljotresa koji su pogodili deset turskih provincija, sa epicentrom u gradu Kahramanmarasu, još jedna povrijeđena osoba je spašena ispod ruševina.
07.02.2023. u 09:00
get url
text

Pripadnici spasilačkih timova su u ranim jutarnjim satima ispod ruševina zgrade u Kahramanmarasu uspjeli izvući mlađu ženu.

Žena je u jednom momentu, vidno prestrašena, pitala gdje se nalazi i šta se dogodilo. Nakon spašavanja timovi spasilačkih službi su transportovali ženu kako bi joj bila pružena pomoć.

Prema podacima Uprave za vanredne situacije (AFAD), najmanje 3.381 osoba je poginula, dok je najmanje 20.426 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turske, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu.

AFAD je saopćio da je u zemljotresima srušeno 5.775 zgrada, a broj prijavljenih, ali još neprovjerenih urušavanja iznosi 11.302.

U područjima pogođenim razornim zemljotresima trenutno je angažovano više od 24.000 spasilaca, medicinskog i drugog osoblja.

U akcijama spašavanja dosad je zbrinuto 338.000 osoba u studentske centre i druge objekte, a ispod ruševina spašeno je više od 8.000 građana.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turskoj je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.