open-navfaktor-logo
search
Izboden nasmrt
Nakon 13 godina: Muamer Pešković optužen za ubistvo Suvada Pohare u Boljakovom Potoku
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Muamera Peškovića (38), državljanina Srbije i Švedske, zbog ubistva 25-godišnjeg Suvada Pohare u maju 2009. godine u sarajevskom naselju Boljakov Potok. 
15.06.2022. u 17:40
get url
text

On se tereti da je 14. maja 2009. godine, oko 5 sati, u ulici Mahmuta Bušatlije u Sarajevu, zajedno sa još dvije osobe, učestvovao u ubistvu Pohare.

- Optuženi se tereti da je dana 14.05.2009. godine, oko 5, u Sarajevu, u ulici Mahmuta Bušatlije, Općina Novi Grad Sarajevo, a nakon što je prethodnog dana K. M. imao fizički sukob sa oštećenim S. P. i S. D., odvezao se do kuće S. P., ponijevši tom prilikom nož u namjeri da liši života S. P., nakon čega su Pešković Muamer i još dva lica ušli kuću, te S. P. fizički napali, udarajući ga više puta po cijelom tijelu i glavi, stisnutim pesnicama i nogama, obuvenim u obuću, potom ga i boli kuhinjskim nožem, zadavši mu teške tjelesne povrede opasne po život, usljed kojih je i nastupila smrt S. P. - navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

Poharu je tog 14. maja u ranim jutarnjim satima na stepenicama ispred kuće pronašao brat s ranama nanesenim nožem u predjelu grudnog koša. Mladić je u tim trenucima još davao znake života, ali je iskrvario i podlegao do dolaska ekipe Hitne pomoći. Policija je 50 metara od kuće niže puta u zelenilu pronašla krvavi nož, koji je ubica bacio iz vozila.

Komšije su svjedočile da je Suvad došao kući oko jedan sat i legao, ali su ga neke osobe, koje su bile u sivom "golfu", zvale da izađe iz kuće i izbole ga nožem. Suvadov brat Senad je čuo galamu ispred kuće, a kada je izašao, vidio je brata kako leži krvav na stepenicama.

Za ovo ubistvo pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudilo se Kemalu Muhoviću iz Sjenice, koji je 2013. godine prvostepenom presudom proglašen krivim za ubistvo u saizvršilaštvu i osuđen na 15 godina zatvora. 

Tokom suđenja Muhoviću od svjedoka Nihada Šehića moglo se čuti da su dan prije ubistva Kemal, svjedoku dvije nepoznate osobe i još jedna djevojka došli u kuću kod Suvada, gdje su se, kako je ustvrdio, drogirali travom i spidom, svi osim Muhovića.

Dalje je ispričao da ih je nedugo potom pozvao Suvadov šef Sale i rekao da dođu na Stojčevac, te da je od Kemala tražio 100 KM. Kako Kemal nije imao novca, on ga je počeo tući, a Suvad ga je, po njegovim riječima, udario pivskom flašom po glavi.

Kemal je uspio pobjeći, a kada je tu večer svjedok otišao da ga obiđe, kod njega je zatekao dvije njemu nepoznate osobe, za koje mu je Kemal rekao da se bave ubistvima. Kazao je da su oni mislili da je svjedok namjestio Kemalu da bude pretučen, a kada je on to negirao, tražio je da ih odveze do Suvadove kuće.

Kazao je da je za vrijeme kada su njih trojica bili kod Suvada u kući on čekao pored vozila, kao i da je prilazio do stepenica i čuo Suvadovo vrištanje. Prizor njihovog vraćanja prema autu opisao je kao "grozno, ne želim se toga sjećati".

Prema njegovim riječima, tokom bijega nož kojim je ubijen Suvad iz vozila je izbacio Kemal. Nakon toga Šehić ih je odvezao do Muhovićeve kuće, a potom i do Željeznicke stanice. 

Zbog toga je ovaj svjedok ranije osuđen za krivično djelo pomaganje u ubistvu. 

Optuženi Pešković sve ove godine bio je u bijegu, a pritvoren je 21. aprila ove godine.

Postupajući tužilac od Suda je nakon potvrđivanja optužnice zatražio produženje pritvora zbog opasnosti od bjekstva optuženog. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.