open-navfaktor-logo
search
Brojne prednosti
Najzdraviji vid rekreacije: Plivanje jača srce, opušta um, oblikuje tijelo
Stručnjaci za zdrav način života smatraju da je plivanje najzdraviji sport. Naime, ovaj vid rekreacije aktivira svaki mišić, a istovremeno se ne stvara pritisak na zglobove i kičmu.
Merima Čustović
16.06.2020. u 20:21
get url
text

Plivanjem se jačaju mišići, a tijelo postaje izdržljivo. Važno je znati da plivanje pomaže pri gubitku suvišnih kilograma te održavanju optimalne tjelesne linije, ali ima i brojne ljekovite prednosti.

Evo kako sve plivanje utječe na zdravlje:

Čuva srce

Plivanjem jačate mišić srca. Posljedica toga je bolje pumpanje krvi te bolja cirkulacija, a potom i protok i rad krvožilnog sistema. Također, plivanje utječe i na snižavanje povišenog krvnog pritiska.

Potiče pravilno disanje

Čestim plivanjem povećava se kapacitet pluća te će se kisik bolje provoditi, a kada razvijete bolju kondiciju nećete se osjećati zadihano i umorno. Plivanje je jedan od načina liječenja i smanjenja simptoma astme.

Pospješuje gubitak kilograma

Kako plivanje u moru, tako i u bazenu u kombinaciji sa aerobikom pomaže u topljenju masnih naslaga. Istraživanja pokazuju kako plivanjem od sat topite i do 600 kalorija. Računajte na to da i promjenom tehnika plivanja oblikujete i tijelo jer na taj način masirate kožu i mišiće.

Opušta um

Plivanjem možete smanjiti nivo stresa. Pomaže kao fizička aktivnost u otklanjanju nervoze, ali i kao aktivnost opuštanja jer nema tjelesnog pritiska i možete se prepustiti.

Dobar trening

Plivanje aktivira i oblikuje sve mišiće, a zbog toga što ne šteti kostima preporučuje se oboljelim od artritisa i ostalih mišićno -koštanih oboljenja.

Plivanje za trudnice

Stručnjaci trudnicama preporučuje razne tjelesne vježbe kako bi se osjećale bolje te prošle lakši porod. Plivanje je možda i najbolji izbor jer ne pravi pritisak na tijelo, a istovremeno poboljšava protok krvi u maternicu.

Jača izdržljivost

Kada tek počnete plivati osjećate se zadihano i umorno. Naravno, treba vremena da se tijelo privikne na trening i da naučite plivati, ali jednom kada steknete sve vještine ništa vas ne usporava i tijelo se privikava na izdržljivost i snagu ove tjelesne vježbe.

Smanjuje rizik od bolesti

Kao što smanjuje rizik oboljenja srčanog i krvožilnog sistema, tako je jedno istraživanje pokazalo da plivanje umanjuje i rizik od dijabetesa. Svaka tjelesna vježba smanjuje nivo i kontrolira nivo šećera, ponajprije glukoze u krvi.

Poboljšava koordinaciju

Tehnika kraul početnicima stvara problem jer ne vide kuda idu. Jednom kada naučite kontrolirati smjer općenita koordinacija će vam se poboljšati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.