open-navfaktor-logo
search
Pred eliminacionu fazu
Najzanimljivije brojke SP-a u Egiptu: Samo jedan tim je postigao više od 200 golova
Utakmicama Danska - Hrvatska (38:26) i Poljska - Njemačka (23:23) okončana je druga grupna faza nakon koje su poznati svi učesnici četvrtifinala Svjetskog prvenstva za rukometaše koje se održava u Egiptu.
26.01.2021. u 16:29
get url
text

U četvrtfinalu Mundijala, u srijedu, gledat ćemo duele Danska - Egipat (17.30 sati), Francuska - Mađarska (20.30 sati), Španija - Norveška (20.30 sati) i Švedska - Katar (20.30 sati).

Statistika je uvijek posebno zanimljiva izraziti ljubiteljima loptaških sportova. Tako je recimo na 96 dosadašnjh susreta SP-a, koje je počelo 13. januara, postignuto 5.160 golova ili preciznije rečeno 53,75 pogodaka po meču.

Najefikasnija selekcija do početka eliminacione faze Mundijala je Danska. Aktuelni svjetski i olimpijski prvaci ujedno su jedina reprezentacija koja je u dosadašnjem dijelu turnira postigla više od 200 golova, tačnije 208. Još dva učesnika četvrtfinala su bili blitu brojke od 200 golova, a to su Španija (198) i Mađarska (194), dok je titula najneefikasnijeg tima na šampionatu pripala Urugvaju (98).

Arbitri su tokom utakmica obje grupne faze dosudili ukupno 652 sedmerca, do kojih su 502 realizovana, što znači da su procenat uspješnosti 77%.

Kada je riječ o strijelcima, prvo ime dosadašnjeg dijela turnira je rukometaš Katara Frankis Marzo sa 53 pogodaka, dok je Norvežanin Sander Sagosen u prvih šest utakmica na turniru 50 puta matirao protivničke golmane. Bek katarske reprezentacije tek jedan od dva igrača među deset najboljih strijelaca SP-a koji je sve golove postigao iz igre, dok je primjera radi Sagosen 21 pogodak postigao sa linije sedam metara.

Norvežanin je i najefikasniji među bekovima na Mundijalu po šutevima iz igre, a realizovao je čak 67 posto svojih udaraca.

Među 20 najbolji strijelaca SP-a u Egiptu čak 12 su bekovi, uključujući i pet najboljih topnika, tu je još i šest krilnih igrača i tek dvojica pivotmena.

Marokanac Yassine Idrissi zaustavio je najviše sedmeraca, u prvih šest mečeva odbranio je osam od ukupno 21 penala. Golman Maroka prvi je i kada govorimo o ukupnom broju odbrana na Svjetskom prvenstvu. On je zaustavio čak 70 udaraca, dok drugo mjesto dijele Španac Gonzalo Peter de Vargas Moreno i Argentina Leonel Carlos Gerio Macie, koji su odbranili po 57 udaraca. Poljak Adam Morawski je zaustavio jedan manje.

Za razliku od EHF-a, koji na Evropskim prvenstvima nudi detaljan uvid u brzinu pojedinih šuteva tokom utakmice, IHF još uvijek nije dosegao taj nivo, pa je na tranici Svjetskog prvenstva nemoguće pronaći te podatke, koji bi sasvim sigurno bili interesantani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.