open-navfaktor-logo
search
Od 0 do 200
Najzanimljivije brojke nakon prvog kola Premijer lige BiH
Prvo kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine za sezonu 2020/2021 nije ponudilo neko veliko iznenađenje.
03.08.2020. u 09:22
get url
text

Na pet od šest susreta prve runde domaćeg šampionata tresla se mreža samo jednog tima, dok je susret između Slobode i Radnika jedini na kojem su viđeni golovi na obje strane.

Ukupno 15 pogodaka postignuto je na šest susreta prvog kola, čime je izjednačen rekord prema broju golova u prvom kolu otkako se PLBiH igra u formatu s 12 klubova.

U nastavku pogledajte najzanimljivije brojke koje su obilježile prvo kolo nove premijerligaške sezone.

0 - Zbog ranije određenih mjera prouzrokovanih pandemijom koronavirusa na tribinama stadiona Premijer lige BiH nije bilo gledalaca, po prvi put i historiji najjačeg fudbalskog ranga u našoj zemlji.

2 - Dva autogola postigli su fudbaleri Mladosti iz Doboja kod Kaknja na gostovanju kod Borca, gdje su poraženi 6:0. Vlastitu mrežu zatresli su Azur Mahmić i Semir Bukvić. Dva gola u susretu na Gradskom stadionu u Banjoj Luci postigao je Goran Zakarić koji poslije prvog kola predvodi listu najboljih strijelaca.

4 - Vinko Marinović upisao je četvrtu pobjedu na klupi Sarajeva u isto toliko zvaničnih utakmica.

VEZANI TEKST - Amar Osim ostvario 200. pobjedu na klupi Željezničara

11 - Fudbaleri Borca uputili su 11 udaraca u okvir gola Mladosti, a ukupno 18 puta Banjalučani su šutirali kad golu Semira Bukvića. Trideset posto njihovih udaraca ka golu završilo je u mreži protivnika.

15 - S 15 pogodaka na šest susreta prvog kola PLBiH izjednačen je rekord prema broju golova u prvom kolu otkako se PLBiH igra u formatu s 12 klubova.

20 - Pogodak s bijele tačke kojim je ovjerio pobjedu Sarajeva u gostima kod Krupe bio je jubilarni 20. za Benjamina Tatara u PLBiH u dresu Sarajeva.

21 - Na susretu Željezničar - Velež (3:0) izveden je 21 koroner, od čega ih je 15 izveo gostujući sastav.

28 - Sudije su u prvom kolu pokazale 28 žutih kartona, preciznije 4,6 po meču. Najviše ih je bilo u susretima Krupa - Sarajevo i Borac - Mladost, po šest. Najmanje u duelu Zrinjski - Olimpik (3).

100 - Iskusni fudbaler i stoper Željezničara Aleksandar Kosorić u duelu protiv Veleža upisao je 100. premijerligaški nastup. Osim u dresu Plavih 33-godišnji defanzivac je u PLBiH branio boje Slavije i Radnika.

200 - Šef stručnog štaba i najtrofejniji trener FK Željezničar u historiji, Amar Osim, u meču protiv Veleža ostvario 200. pobjedu na klupi tima sa Grbavice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.