open-navfaktor-logo
search
Najtraženiji narkobos
Najveći kolumbijski trgovac drogom izručen SAD-u
Dairo Antonio Usuga, poznat i kao "Otoniel", vođa klana Golfo (Clan del Golfo), izručen je Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u srijedu pod optužbom za trgovinu drogom.
05.05.2022. u 10:08
get url
text

Usuga je bio najtraženiji kolumbijski narkobos prije nego što je zarobljen u oktobru 2021. godine nakon masovne vojne operacije.

Predsjednik Kolumbije Ivan Duque izjavio je da je Usuga najopasniji trgovac drogom u svijetu.

- Želio bih objaviti izručenje Daira Antonija Usuge, najopasnijeg trgovca drogom na svijetu, ubice društvenih vođa i policije, zlostavljača dječaka, djevojčica i tinejdžera - napisao je Duque na Twitteru.

Okružen ogromnim policijskim konvojem, Usuga je prevezen ulicama glavnog grada Bogote u dobro čuvanu vojnu bazu, gdje je predat zvaničnicima američke Uprave za borbu protiv droga.

- Kao kandidat obećao sam da ću uhvatiti i izručiti ovog kriminalca najgore vrste i ispunili smo svoju obavezu prema Kolumbiji - rekao je Duque.

U Kolumbiji je izdato ukupno 128 naloga za hapšenje Usuge (50) zbog krivičnih djela kao što su trgovina drogom, iznuda, ubistva, prisilno raseljavanje, trgovina oružjem, formiranje oružanih grupa, zavjera radi činjenja zločina i zločini protiv čovječnosti.

SAD optužuju Usugu i njegov klan da su u zemlju unijeli tone kokaina između 2003. i 2012. godine. Njegovo izručenje je konačno izvršeno nakon što je Državno vijeće Kolumbije ukinulo mjeru koja ga je sprečavala da napusti zemlji na zahtjev žrtava, koje su tvrdile da bi njegovo izručenje oštetilo njihovo pravo da dođu do istine i dobiju obeštećenje.

- Ovaj zločinac je izručen da služi kaznu za trgovinu drogom u Sjedinjenim Američkim Državama. Ali želim da budem jasan da će se, nakon što odsluži kaznu, vratiti u Kolumbiju da plati za zločine počinjene protiv naše zemlje - rekao je Duque.

Dodao je da će Usuga nastaviti sarađivati s kolumbijskim vlastima u istragama iz SAD-a.

Kolumbijska vlada ponudila je nagradu od 800.000 dolara za informacije o njegovom mjestu boravka prije nego što ga je uhvatila blizu granice s Panamom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.