Uspješni let eCaravana sa devet putnika, uvećan 750-konjskim snagama (560 kW) magni500 pogonskim sustavom, izvršen je jutros u Letnom ispitnom centru AeroTEC na Međunarodnoj zračnoj luci Grant County (KMWH) u Moses Lakeu u Washingtonu.

- Kultni Karavan već desetljećima je proizvodni konj u industriji koji premješta ljude i prevozi robu kratkim rutama. Ovaj prvi let eCaravana je još jedan korak na putu ka upravljanju ovim avionima srednjeg kilometra uz djelić troškova, s nultom emisijom, od i do manjih zračnih luka. Ovi električni komercijalni avioni omogućit će pružanje usluga letenja ljudi i paketa na način koji prije nije moguć - rekao je izvršni direktor magnixa Roei Ganzarski. 

Ponosan sam na pionirski rad koji su obavili naši inženjeri, tehničari i tim za testiranje leta", rekao je Lee Human, predsjednik i izvršni direktor AeroTEC-a. 

- Ne postoji plan za testiranje i certificiranje električnih aviona ovo je nova granica, a AeroTEC je na prvim crtama razvijajući procese i najbolje prakse koje će utrti put električnim avionima - dodao je Lee Human.

Historijski let snimljen je putem livestreama, a posmatrali su ga korisnici društvenih medija širom svijeta.