open-navfaktor-logo
search
Nova politika
Najveći brend nakita: Pandora uskoro prelazi na 100 posto reciklirano zlato i srebro
Najveći svjetski brend nakita uskoro će koristiti samo reciklirane plemenite metale. Pandora je objavila je plan po kojem planira uskoro koristiti sto posto zlato i srebro koje je reciklirano, čime poslovanje postaje održivo i "zeleno". 
03.06.2020. u 11:21
get url
text

Nova politika, koja stupa na snagu 2025. godine, pomoći će kopenhagenskoj kompaniji da poboljša pozitivan utjecaj na klimu te ujedno privuče investitore kojima su cilj zaštita okoliša i socijalna politika upravljanja.

Metali minirani stoljećima prije jednako su dobri kao novi, a osim toga, potreba za održivim poslovnim praksama postaje sve važnija - istaknuo je izvršni direktor Pandore Alexander Lacik. Obećava, pritom, da novi pristup neće umanjiti kvalitetu proizvedenog nakita.

Kompanija ističe kako će se prelaskom na reciklirane plemenite metale smanjiti emisija ugljika za dvije trećine za srebro te više od 99 posto za zlato. Jedna od ključnih prednosti za okoliš je i značajno smanjenje upotrebe vode, kao rezultat manjeg miniranja, navodi Al Arabiya.

Iz Pandore kažu da trenutno u proizvodnji koriste 71 posto recikliranog zlata i srebra, a otprilike 15 posto svjetskog srebra dolazi iz recikliranih izvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.