open-navfaktor-logo
search
Vrijedna dva miliona KM
Najveća nabavka vozila za MUP TK od rata: Počinje kažnjavanje uz pomoć "presretača"
U Kampusu Univerziteta u Tuzli danas je predstavljeno 45 novih vozila nabavljenih za policiju u Tuzlanskom kantonu (TK), čija je vrijednost dva miliona KM. Radi se o najvećoj isporuci vozila za Upravu policije MUP-a TK nakon rata.
16.11.2022. u 11:30
get url
text
Nova vozila MUP-a TK

- Od ukupno 45 vozila, 40 će biti raspoređeno policijskim stanicama, a pet transportnih vozila će koristiti specijalna policija. Nešto ranije nabavljena su dva vozila "presretača", koja će od ponedjeljka biti korištena u punom kapacitetu - kaže Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK.

U Upravi policije formirana je i Jedinica za saobraćaj, koja od ponedjeljka počinje s radom. "Presretači" su već neko vrijeme bili na ulicama, ali nisu bili korišteni za kažnjavanje, nego su bili upozorenje vozačima i prilika za adaptaciju.

Direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman rekao je da će Jedinica za saobraćaj voditi računa o sigurnosti prometa s posebnim akcentom na magistralne i regionalne puteve.

- Imamo najmodernija vozila, a njihova uloga će biti evidentiranje prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja, ali i svih ostalih prekršaja i krivičnih djela iz nadležnosti Uprave policije. "Presretači" će sada pored preventivnog, imati i represivno djelovanje - rekao je Korman.

MUP TK ove godine imao je još pokrenutih nabavki, a ukupno je kupljeno 49 novih vozila, za šta je utrošeno dva i po miliona maraka.

- Sama činjenica da je ovo po kvantitetu i kvalitetu do sada najveće nabavka vozila dovoljno govori. Opredjeljenje svake vlade trebala bi biti sigurnost građana, koja mora biti na prvom mjestu. Ovaj potez upravo ide u tom pravcu - kaže Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

Ministar Mehanović je najavio da će u roku sedam do dest dana biti potpisan ugovor za nabavku četiri oklopna transportera, a gaovorio je i o nabavci dugih cijevi.

- Odluka o dobavljaču transportera je donesena, a tom nabavkom će biti realizirana većina novčanih sredstava koja smo dobili, a time i mjere iz ekspozea premijera. Ostaje nam nabavka dugih cijevi koja je šet puta obustavljana žalbama dobavljača po istom osnovu. U ponedjeljak smo trebali otvarati ponude, ali je došla žalba koja je identična prethodnih pet. Komisija je žalbu odbacila jer su ti navodi ranije odbijeni u prethodnim postupcima, što omogućava i presuda Suda Bosne i Hercegovine. Rok za ponude je produžen za sedam dana i vjerujem da ćemo taj postupak ubrzo okončati - kaže Mehanović.

{$galerijaFotografija}

MUP TK vozila
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.