open-navfaktor-logo
search
Borba protiv COVID-19
Najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH: U Njemačkoj lockdown produžen do 31. januara
Njemačke vlasti su u utorak produžile zatvaranje u cilju sprečavanja širenja koronavirusa do 31. januara i usvojile oštrije mjere u borbi protiv drugog vala pandemije, prenosi Anadolu Agency (AA).
05.01.2021. u 20:39
get url
text

Kancelarka Angela Merkel objavila je to nakon sastanka s premijerima 16 saveznih država putem videokonferencije. Merkel je rekla da je broj novih infekcija u Njemačkoj i dalje previsok, a nova varijanta koronavirusa identificirana u Velikoj Britaniji izazvala je veliku zabrinutost.

- Moramo biti posebno oprezni sada. Ovo je nova i vanredna situacija - upozorila je i pozvala građane da socijalne kontakte svedu na minimum i da što više vremena ostanu kod kuće u naredne tri sedmice.

Prema odlukama donesenim na sastanku, škole, vrtići i sve nevažne prodavnice ostat će zatvorene barem do 31. januara širom zemlje.

VEZANI TEKST - Lockdown u najjačoj ekonomiji Evrope: Kada njemačke kompanije "kihnu", bh. privreda se "razboli"

U područjima u kojima je broj zaraženih veći od 200 na 100.000 ljudi, lokalne vlasti mogle bi građanima zabraniti putovanja dalja od radijusa od 15 kilometara od njihovog prebivališta.

Pooštrene mjere Vlade, odnosno produženje lockdowna, uslijedile su nakon što je u Njemačkoj, najvažnijem vanjskotrgovinskom partneru Bosne i Hercegovine, registrovan rekordan broj infekcija i smrtnih slučajeva od koronavirusa posljednjih sedmica. Službeni broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom u utorak je dostigao 35.518, a u posljednja 24 sata umrle su 944 osobe.

Institut “Robert Koch“ objavio je da je stopa incidencije tokom sedmodnevnog perioda iznosila 134,7 slučajeva na 100.000 ljudi, gotovo tri puta više od vladinog cilja.

Njemačka ima peti najveći broj zaraženih COVID-19 u zapadnoj Evropi, iza Velike Britanije, Francuske, Italije i Španije. Ukupan broj do sada zaraženih iznosi preko 1,78 miliona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.