Najuža ulica široka samo 30 centimetara, duga 70 metara

objavljeno: 26.01.2018. u 14:23

Haydar Hadi - Najuža ulica, široka samo 30 centimetara, smještena je u staroj jezgri iračke prijestolnice Bagdada.

Nalazi se između kuća starih više od devet decenija u bagdadskom Kesreu. Lokalno stanovništvo ulicu zove "derbune", što u prevodu znači "uska ulica".

Duga je 70 metara, a postoji osam kuća čiji se izlazi nalaze u ovoj ulici. Kuće su stare, zanemarene i male što dodatno otežava život ljudi koji žive u njima.

Nijedno vozilo ne može ući u ulicu, a stanovnici sve stvari koje kupuju, a koje su potrebne za kuću, prevoze na biciklima ili nekim drugim ručnim prijevozima. Međutim, nekada ni to nije dovoljno.

Jedan od vlasnika kuće u "najužoj ulici" Yasir Mutassar izjavio je za Anadoliju da nisu u mogućnosti u kuću unijeti ili kupiti bilo koju vrstu namještaja.

- Kupio sam mašinu za veš, ali nisam je uspio dovesti do kuće. Satima sam čekao na početku ulice. Nakon toga sam je prodao nekome drugom - ispričao je Mutassar.

Međutim, unatoč svim tim poteškoćama, u ovoj ulici živi već 35 godina. I Ebu Abdullah živi u ovoj ulici u Bagdadu. Prema njegovim riječima, kroz ulicu ne može proći ni dženaza. 

- Ukoliko premine neko iz ulice, sanduk preko krova prebacujemo do sporedne ulice i onda na groblje - ispričao je Ebu Abdullah.

U ovoj ulici, dodao je, godinama zajedno žive suniti i šiitski Arapi.