open-navfaktor-logo
search
Koeman tjera po svom
Najteži dani u karijeri za Miralema Pjanića
Miralem Pjanić mora popraviti neke segmente u igri, pojasnio je trener Ronald Koeman, kazavši da je obavio razgovor s bh. veznjakom u četiri oka.
17.12.2020. u 13:25
get url
text

Pjanić i Koeman razgovarali su poslije izjava bh. veznjaka pred utakmicu sa Juventusom (0:3), u kojima je italijanskim medijima kazao da nije sretan što ne igra i da ne razumije situaciju u kojoj se nalazi.

- Sviđa mi se njegov stav jer nije dobro imati nekoga da je sretan iako ne igra. Svako mora naporno raditi kako bi dobio više prostora za igru - rekao je Koeman pa u dvije utakmice Barce u La Ligi (Levante, Real Sociedad) pružio Pjaniću čak 16 minuta da pokaže šta zna i koliko može.

Za reprezentativca Bosne i Hercegovine ovo su definitivno najteži dani u bogatoj karijeri. U Barcelonu je došao kao veliko pojačanje i kao neko ko bi trebao osvježiti umorni, izlizani, zasićeni i pročitani vezni red. Međutim, od njegovog dolaska na Nou Camp dogodile su se mnoge stvari, negativne po ovaj klub. Na koncu prošle sezone Barca je pretrpjela historijsku blamažu protiv Bayerna u Ligi prvaka (8:2), što je itekako uzdrmalo Blaugranu. Potom je uslijedio odlazak trenera Quiquea Setiena, a svoje nezadovoljstvo javno je iskazao Lionel Messi.

Glavna karika Barcelone, legenda kluba, javno je zatražila odlazak s Camp Noua, što je ranije bilo nezamislivo. Imenovanje Ronalda Koemana na mjesto trenera donijelo je i odlazak Luisa Suareza, najboljeg Messijevog prijatelja iz svlačionice. Pod pritiskom javnosti i navijača, zbog mogućeg Messijevog odlaska, s predsjedničkog mjesta se povukao Josep Marija Bartomeu, čovjek koji je u proteklih nekoliko godina na pojačanja spiskao oko milijardu eura. Uglavnom su to bili veliki promašaji, što svojim partijama dokazuju Antoine Griezmann, Ousmane Dembele, Philippe Coutinho... U Barceloni trenutno traje predsjednička kampanja, a klub u finansijskoj dubiozi će u narednom periodu dobiti novu upravljačku strukturu.

Na kompletnu ovu situaciju Pjanić je imao nesreću da propusti uvodni dio priprema jer je bio zaražen koronavirusom pa je dvije sedmice proveo u samoizolaciji. Kada je fizički nadoknadio zaostatak za saigračima, ohladio ga je Koeman. Nizozemac u veznom redu u svakom meču računa na svog sunarodnjaka Frenkiea De Jonga, a s njim u paru obično igra Sergio Busquets. Zanimljivo je da je Pjanić prvi izbor u Ligi prvaka, gdje je igrao sve mečeve grupne faze.

Ni Koemanu ne cvjetaju ruže na klupi Barcelone. Katalonci su u 12 nastupa uknjižili čak četiri poraza u La Ligi, a u osmini finala Lige prvaka na proljeće će odmjeriti snage sa PSG-om. Težak žrijeb za Barcu je došao nakon ubjedljivog poraza od Juventusa (0:3). Da je Barca u boljoj situaciji, vjerovatno bi se njegova trenerska fotelja već uveliko tresla.

Kada je u pitanju Pjanićev status u Barceloni, prava šansa će sigurno doći. Utakmice se igraju u terminu srijeda-subota, tempo je ubitačan i za mnoge fudbalere na ivici izdržljivosti. Jasno je da će biti povreda, doći će i suspenzije zbog žutih i crvenih kartona.

Međutim, jasno je i da bh. veznjak na ovakav tretman nije navikao. Barem kada je u pitanju devet sezona provedenih u Italiji.

U prvoj sezoni u Serie A (2011/12) u dresu Rome odigrao je 30 utakmica, sa ukupno 2.430 minuta provedenih na travnjaku, što je u prosjeku 81 minuta po meču.

Naredne sezone Pjanić je nastupio 27 puta, a u sezoni 2013/14. igrao je čak 35 kola, od ukupno 38, koliko traje sezona u Italiji.

U četvrtoj sezoni u dresu Rome veznjak je igrao 34 utakmice, a u petoj, ujedno i oproštajnoj od Vučice nastupio je 33 puta u domaćem prvenstvu.

Potom je uslijedio transfer u Juventus, gdje je Pjanić godinama bio jedna od glavnih karika u veznom redu. U debitantskoj sezoni za Staru damu odigrao je 30 utakmica u Serie A, a onda u naredne dvije po 31, a u protekloj 30.

Barcelona je ove sezone u prvenstvu igrala 12 mečeva, a Pjanić je nastupio sedam puta. Samo jednom je bio starter, a svakako je problem skromna minutaža. Od maksimalnih 1.080 minuta, Mali princ je na terenu proveo 186 minuta, što je zabrinjavajućih 17 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.