open-navfaktor-logo
search
"Ovdje sve počinje"
Najstariji svjetski hram: Njegovi graditelji imali su začuđujuće znanje o geometriji
Fascinantna građevina za koju se smatra da je najstariji poznati hram na svijetu građena je s izuzetno dobrim razumijevanjem geometrijskih principa, što je pomalo neobično za drevnu kulturu lovaca i sakupljača koja ju je izgradila.
14.05.2020. u 22:08
get url
text

Gobekli Tepe u Turskoj ogroman je neolitički kompleks sagrađen prije više od 11.000 godina, a stručnjaci su ga otkrili tek nedavno - u 1990-ima.

Najnovija analiza strukture te divovske građevine sugerira da su arhitekti koji su zamislili izgled njenih misterioznih stupova i komora bili mnogo iskusniji u izvođenju geometrijskih građevina nego što smo to prije mislili, piše Science Alert.

- Gobekli Tepe je pravo arheološko čudo - rekao je arheolog Avi Gopher sa Sveučilišta Tel Aviv.

- Budući da nema dokaza da su se u tom periodu ljudi bavili poljoprivredom ili pripitomljavali životinje, stručnjaci smatraju da su ovaj hram izgradili lovci-sakupljači. Međutim, nivo arhitektonske složenosti ove građevine je krajnje neobična - objasnio je.

Prema nalazima naučnika, koji su koristili prostorni algoritam za mjerenje i analizu arhitektonskog oblika hrama Gobekli Tepe, kompleks se ne sastoji od zasebnih nepovezanih struktura, već od povezanih komora i stupova koji su oblikovani prema jednom planu i najvjerovatnije konstruirani u isto vrijeme.

Ono što je posebno zanimljivo, izgleda da su središnje tačke tri najznačajnija prostora drevnog hrama (poznate kao B, C i D) geometrijski povezane i utemeljene prema gotovo savršeno formiranom istostraničnom trokutu.

Pri takvoj razini predplaniranja, hiljadama godina prije pojave prvog pisma, graditelji su se morali koristiti drugim markerima, poput biljaka položenih na tlo kako bi označili improviziranu mapu.

Do sada je iskopan djelić drevnog kompleksa,

Bez obzira na to kakve će nam sve drevne tajne u budućnosti otkriti ovaj hram, stručnjaci smatraju da je već sada jasno da ovo posebno mjesto predstavlja monumentalnu prekretnicu u ljudskoj povijesti. Ne misle samo pritom na arhitektonske sposobnosti davnih graditelja već i na evoluciju društva koje je u jednom trenutku poželjelo stvoriti ovako fantastične objekte.

- Ovdje sve počinje. Smanjuje se osjećaj za dijeljenje koji je karakterističan za društvo lovaca i sakupljača te raste nejednakost; neko počinje voditi cijeli show. Ne znam jesu li vodstvo preuzeli šamani ili politički vođe, ali ovdje se radi o društvu koje ima svog arhitekta i nekoga ko pokreće cijeli projekt te ima moć i da ga ostvari - rekao je Gopher.

Istraživanje naziva Geometry and Architectural Planning at Göbekli Tepe, Turkey objavljeno je u časopisu Cambridge Archaeological Journal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.