open-navfaktor-logo
search
Historijska boca
Najstariji poznati viski uskoro na aukciji, očekuju se vrtoglave ponude
Historijska boca viskija, flaširanog u LaGrangeu u državi Georgia, uskoro će se naći na aukciji. Smatra se da je Old Ingledew viski najstariji poznati viski koji postoji, navode iz aukcijske kuće Skinner.
27.04.2021. u 08:48
get url
text
Najstariji poznati viski
Najstariji poznati viski

Internet aukcija zakazana je za 22. i 30. juna. Očekuje se da će ponude biti između 20.000 i 40.000 dolara.

Burbon je vjerovatno proizveden između 1762. i 1802. godine. Nije jasno gdje je proizveden, piše CNN.

Skinner-ov stručnjak za rijetka alkoholna pića, Joseph Hyman, izjavio je da se viski "smatra jedinom 'preživjelom' bocom tria iz podruma J.P. Morgana darovanog 1940-ih vašingtonskoj eliti".

Financijer John Pierpont Morgan navodno je kupio bocu tokom jedne od njegovih čestih posjeta Gruziji, navode iz Skinnera. Vjeruje se da je punjen u LaGrange 1860-ih. Jack Morgan je kasnije poklonio bocu na aukciji Jamesu Byrnesu iz Južne Karoline, a dvije "sestrinske" boce Franklinu D. Rooseveltu, dalekom rođaku Morgana i Harryju S. Trumanu početkom 1940-ih.

Byrnes je bocu poklonio bliskom prijatelju Francisu Drakeu, čija je porodica čuvala bocu tri generacije, navodi se u saopćenju za javnost.

Iako je ovo možda najstarija poznata boca viskija, nije ni blizu najskuplja. Godine 2019. Macallan Fine and Rare 60-Year Old 1926 postao je najskuplja boca vina ili alkoholnog pića ikad prodana na aukciji kada se prodala za 1,9 miliona dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.