open-navfaktor-logo
search
Japan
Najstarija osoba na svijetu proslavila još jedan rođendan i uživa u životu
Kane Tanaka, najstarija osoba na svijetu, napunila je 119 godina u nedjelju, navodi se na Twitteru koji je objavila njena praunuka Junko Tanaka.
04.01.2022. u 08:32
get url
text
Kane Tanaka

- Sjajno dostignuće. (Kane Tanaka) napunila je 119 godina. Nadam se da ćeš nastaviti da živiš život veselo i punim plućima - napisala je Junko. 

Junko je podijelila fotografiju dvije prigodne boce Coca-Cole koje je Tanaki poklonila za rođendan, a etikete su bile personalizirane njenim imenom i godinama, prenosi CNN.

Junko je razgovarala za CNN u martu 2021. godine, kada se njena prabaka spremala da ponese olimpijsku baklju uoči odgođenih Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju 2020. Pokrenula je Twitter nalog u januaru 2020. godine u znak sjećanja na Tanakin život.

- Možda sam pristrasna jer sam u srodstvu s njom, ali mislim da je to nekako nevjerovatno - htjela sam to podijeliti sa svijetom i da se ljudi osjećaju inspirisanim i da osjete njenu radost - rekla je Junko.

Rođena 1903. godine, Tanaka se udala za vlasnika prodavnice riže sa 19 godina i radila je u porodičnoj prodavnici do svoje 103. godine.

Tanaka je proživjela mnoštvo historijskih događaja, preživjevši dva svjetska rata i špansku gripu 1918. Njen život je obuhvatio 49 ljetnjih i zimskih olimpijskih igara.

- Ne sjećam se da je pričala mnogo o prošlosti... Ona veoma napredno razmišlja - zaista uživa u životu u sadašnjosti - rekao je ranije Tanakin unuk Eiji Tanaka za CNN.

Tanaka živi u staračkom domu u prefekturi Fukuoka. Njena porodica je rekla da održava svoj um i tijelo radeći matematiku i da je i dalje radoznala.

Ginisova knjiga rekorda proglasila ju je za najstariju živu osobu na svijetu 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.