Hurmašice su agdali kolači koji vode porijeklo s Bliskog istoka, ali su se poprilično udomaćile u našoj Bosni i Hercegovini. Prave se "čiste", a neki ih prave sa orasima, bademima, kokosovim brašnom ili nečim sasvim trećim. Ipak, mnogima i ne polazi za rukom da ih naprave onako kako bi željeli.
Upravo zbog toga vam donosimo recept za najbolje i najsočnije hurmašice koje ćete ikada probati
Potrebno:
dva jajeta
pola čaše šećera
50 ml ulja (1/4 čaše)
125 grama maslaca
dvije kašike jogurta
prašak za pecivo
orasi
oko 500 grama brašna
malo kokos brašna.
Agda (preljev):
9 šoljica šećera
8 šoljica vode
Od jaja, ulja, maslaca, jogurta, praška za pecivo, šećera i brašna, napravite tijesto, ne pretvrdo, ali dovoljno da možete praviti valjčiće, oko 6-7 cm dužine, možete utisnuti po par četvrtina oraha i pritisnuti na rende, da dobijete karakterističnu "mustru". Slažite na veliki lim, ne lijepe se, ali ako niste sigurni stavite papir. Malo narastu pri pečenju pa ne slažite pregusto. Pecite u zagrijanoj rerni oko 25 min na 180°c, da malo porumene.
Za preljev kuhajte šećer s vodom dok ne dobijete agdu. Najbitnije je da hladne hurmašice zalijete vrućom agdom. Ostavite ih vani, na sobnoj temperaturi ili u peći, ne u frižideru. Barem ne prva 24 sata.