open-navfaktor-logo
search
Generacijski projekat
Najsloženiji i ključni objekat na Koridoru Vc: Objavljen tender za izvođača radova na tunelu Prenj
- Nakon neophodnih priprema i dugo iščekivanja, raspisan je tender za izvođenje radova najsloženijeg i ključnog objekta Koridora Vc, tunela Prenj.
08.07.2022. u 11:16
get url
text

Tunel Prenj je generacijski projekat, koji svojom dužinom i kompleksnošću nadmašuje sve do sada izgrađene objekte u regionu, pa i šire. Realizacijom ovog projekta, Bosna i Hercegovina će imati veliku korist u privrednom i ekonomskom smislu. Početak radova se očekuje u prvoj polovini naredne godine. Također, očekujemo kroz nekoliko dana raspisivanje tendera za dionicu Mostar sjever - Mostar jug u dužini od 17 km. Time su pokrenute, najznačajnije i najveće dionice Koridora Vc - kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

JP Autoceste FBiH objavile su danas Poziv za pretkvalifikaciju za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica tunel Prenj. Rok za predaju ponuda za Poziv za pretkvalifikaciju je 05.09.2022. godine.

Radovi će se finasirati iz sredstava međunarodnih fina institucija, bespovratnih sredstava Evropske unije i vlastitih sredstava. Kreditni aranžman sa EBRD-om iznosi 110 miliona eura, te sa EIB-om 150 miliona eura. Ukupna procijenjena vrijednost dionice tunel Prenj iznosi 400 miliona eura.

Tunel Prenj najduži je i najsloženiji građevinski objekat na cijeloj dionici autoceste od Svilaja do Bijače u dužini od 10.450 metara. Osim tunela Prenj, ova dionica podrazumijeva pristup sjevernom i južnom portalu tunela, pa se ukupna dužina povećava na 12 kilometara.

Planirani početak izvođenja radova je prva polovina naredne godine.

Konceptualni idejni projekat za tunel Prenj je završen. Izgradnja i opremanje obje tunelske cijevi radit će se paralelno.

- Kako bi se rizik investitora sveo na minimum u pogledu cijene izgradnje, te odabrani izvođač mogao što prije započeti sa radovima, u dogovoru sa vanjskim saradnicima urađen je niz priprema koje uključuju sveobuhvatne geološko-geotehničke i geofizičke podloge. Do kraja godine planiran je početak izgradnje pristupnih cesta za tunel Prenj, tako da će odabrani izvođač odmah po potpisivanju ugovora moći započeti sa radovima na iskopu tunela - naglasio je Voloder.

Izgradnja kapitalnog i u strateškom smislu najvažnijeg, ali i tehnički najzahtjevnijeg, objekta na Koridoru Vc – tunela Prenj trebala bi trajati šest godina, čime bi se kompletirala izgradnja Koridora Vc na teritoriji Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.