open-navfaktor-logo
search
Samopohvale
Najproduktivnija sjednica: Čije je zakone i odluke zapravo usvojilo Vijeće ministara i ko ih je držao u ladicama
Današnja sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine vrijedi najmanje kao 100 dana rada, ocijenila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, u četvrtak, kazavši da su jednoglasno usvojili niz važnih odluka.
12.05.2023. u 13:40
get url
text
Sa sjednice Vijeća ministara BiH

VEZANI TEKST - Turković o Zakonu o vanjskim poslovima: Ranije nije prolazio u Vijeću ministara jer su traženi ustupci; šta je sada dato

U pohvalama joj se pridružio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković koji je sjednicu u četvrtak nazvao jednom od najproduktivnijih u historiji Vijeća ministara BiH na kojoj su "donijeli niz odluka koje dugo stajale u ladicama".

Postavlja se pitanje ko je te odluke držao u ladicama.

Ono čime su se iz Vijeća ministara BiH pohvalili je stiglo u proceduru još u prošlom sazivu, kada je na čelu Vijeća ministara bio Zoran Tegeltija (SNSD), a predsjedavajući i predlaže dnevni red sjednica. Brojne tačke ranije su blokirali uglavnom oni koji su ih sada i usvojili.

Krišto je kao značajne tačke koje su usvojene izdvojila izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), Zakon o vanjskim poslovima BiH, podršku izgradnji gasovoda Južna interkonekcija i Nova istočna interkonekcija, nabavku helikoptera i školovanje kadrova u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Za proceduru spremne nove izmjene Zakona o VSTV-u, malo se razlikuju od onih koje su odbijene u Domu naroda

Izmjene i dopune Zakona o VSTV-u je u proceduru uputio prethodni ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša (HDZ) nakon što raniji prijedlog zakona nije prišao Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zahvaljujući načinu glasanja delegata iz SNSD-a.

Nove izmjene i dopune Zakona o VSTV-u su usvojene u četvrtak u Vijeću ministara BiH, ali je u tom smislu interesantna izjava ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca (SNSD).

- Visoki predstavnik je nametnuo i VSTV. I danas mislimo da sudije i tužioci trebaju odgovarati našim institucijama. Konačnu odluku o Zakonu o VSTV-u donosi Parlament BiH. Djelovanje ministara iz RS-a u Vijeću ministara je išlo u pravcu da ono što smo utvrdili kao probleme se artikuliše u zakon, a pozvat ćemo naše zastupničke grupe da sa predstavnicima institucija vode analizu određenih rješenja. Nismo bili ti koji su pokušavali osujetiti propulzivnost donošenja odluka u Vijeću ministara, ali itekako ćemo štititi naše interese i stavove kroz političke predstavnike u institucijama BiH – rekao je Košarac.

Nadalje, Zakon o vanjskim poslovima u proceduru je uputila bivša ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (SDA), ali, kako nam je kazala, nije prolazio jer su uvijek traženi neki ustupci, a to su bili gasovodi. Sada je zakon prošao Vijeće ministara, a njegov sadržaj se, kaže Turković, ne razlikuje značajno od onog kojeg je ona uputila.

VEZANI TEKST - Helez tvrdi da on nije učestvovao u odluci da se nabavka helikoptera skine s dnevnog reda, ali ne zna ko je?!

Kada su u pitanju gasovodi Južna interkonekcija, koji je projekat BiH i Hrvatske, i Nova istočna interkonekcija, koji je projekat entiteta RS i Srbije, oni su nekoliko puta bili na dnevnom redu prošlog saziva Vijeća ministara, ali kao jedna tačka dnevnog reda. Njih je predlagao Košarac. Bez usvajanja jednog nije bilo moguće odobriti drugi. Sporan je bio gasovod Nova istočna interkonekcija, na kojem pak konstantno insistira SNSD. Sada je Vijeće ministara BiH o gasovodima odlučivalo zasebno. I dok je Južna interkonekcija samo podržana, za Novu istočnu interkonekciju donesena je odluka da se ide u razgovore o sporazumu, formirana komisija i ide se ka realizaciji, odnosno izgradnji. Iako će teško proći Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, ostaje činjenica da su se partneri ("Trojka", SNSD i HDZ) dogovorili uprkos brojnim upozorenjima da se time prodaje energetski suverenitet BiH.

Odluke koje se tiču nabavke helikoptera iz SAD-a za potrebe Oružanih snaga BiH i odustajanja od remonta postojećih ruskih jer nije isplativo u Vijeće ministara BiH je dostavio bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić (DF). Njima su se protivili u SNSD-u.

VEZANI TEKST - Cyber napad na Parlament BiH još "u fazi prijave", Nešić za nepostojanje tima za odgovor okrivio kadrove HDZ-a i SNSD-a

Konačno, kada je riječ o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, one čekaju na usvajanje još od 2017. godine. Važne su jer se stječu uvjeti za formiranje Tima za odgovor na računarske incidente za institucije Bosne i Hercegovine (CERT).

Za držanje u ladicama ovog pravilnika nedavno je Ministarstvo sigurnosti BiH, na čijem je čelu ministar Nenad Nešić (DNS), okrivilo Ministarstvo finansija i trezora BiH na čijem je čelu u prošlom mandatu bio Vjekoslav Bevanda (HDZ), te Vijeće ministara BiH na čijem je čelu prošli mandat bio Zoran Tegeltija (SNSD), koji je sada ministar finansija i trezora BiH.

Krišto je nakon sjednice Vijeća ministara BiH kao važne usvojene tačke izdvojila i zaduženje za izradu nove strategije za borbu protiv korupcije za period 2022-2024. godina, što bi trebala biti redovna aktivnost, te podršku privremenoj zabrani izvoza oblovine iz BiH, što je nastavak ranijih odluka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.