Najpoznatiji nastupi predsjednika RS-a: Kako je Mile usavršio pjevačko umijeće

objavljeno: 26.02.2018. u 18:56

Da se predsjednik RS-a Milorad Dodik ne libi prihvatiti mikrofona na raznim okupljanjima, već je svima dobro poznato. U svom posljednjem "živom" nastupu, Dodik je sinoć uveselio društvo u Spomen-domu u Donjim Podgradcima, gdje je Mjesni odbor SNSD-a proslavljao 20 godina od osnivanja.

Pred oko tri stotine zvanica, Milorad Dodik popeo se na scenu i u pratnji muzičara zapjevao pjesmu "Pukni zoro", na oduševljenje svih prisutnih. Publici je šef SNSD-a usput objasnio da se radi o pjesmi koja je "spjevana još u Prvom svjetskom ratu" - iako to baš i nije sasvim tačno.

Naime, pjesmu "Pukni zoro" komponovao je prije nekoliko godina slovenački autor Robert Pešut Magnifico za potrebe filma "Montevideo, Bog te video". Pjesma je uskoro postala izuzetno popularna u Srbiji, a oko nje su se odmah isplele i dvije urbane legende: prva je da je pjesma nastala u Prvom balkanskom ratu, a druga da je nastala za vrijeme Prvog svjetskog rata na Kajmakčalanu, tokom bitke na Solunskom frontu, kada je srpska vojska pretrpjela velike gubitke.

Iako historijski potpuno netačna, Dodiku je očito draža ova druga verzija, pa ju je prepričao i u Donjim Podgradcima podsjećajući na epsku žrtvu srpskih junaka. No, to i nije ništa neobično s obzirom da je predsjednik RS-a i ranije demonstrirao svoje nepoznavanje historijskih događaja. Tako je nedavno za vrijeme posjete Beogradu, pred kompletnim državnim i crkvenim vrhom Srbije, ustvrdio da je Sveti Sava "pogubljen", iako je isti umro prirodnom smrću...

Vratimo se, ipak, Dodikovom muzičkom angažmanu, koji mu evidentno daleko više "leži" od lekcija iz historije (zlobnici bi možda dodali i da mu je bolje da se bavi pjevanjem, nego politikom). 

Ovdje ćemo podsjetiti na neke od najvećih hitova u interpretaciji predsjednika Republike Srpske - a sve je počelo prije deset godina sa ljubavnom žalopojkom "Otišla si jednog dana" Bobana Zdravkovića...