open-navfaktor-logo
search
Direkcija za puteve KS
Najnovije obećanje: Most u naselju Halilovići bit će završen krajem jula
Stari most je bio izgrađen od gline i kamena i sada se moraju ugraditi novi materijali. Stari lukovi mosta su izgrađeni od betona i ispitivanja su pokazala da je čvrsta betonska konstrukcija, koja će ostati. Zbog toga je došlo do izmjene projektnog rješenja i prolongiran je rok za završetak radova, pa će se izgradnja mosta završiti do kraja jula, kaže Sarajlić
02.07.2019. u 20:00
get url
text
Most u naselju Halilovići
Most u naselju Halilovići

Most u sarajevskom naselju Halilovići konačno dobija nove konture i trebao bi bit izgrađen do kraja jula, rekao je za Faktor Mirzet Sarajlić iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

- Stari most je bio izgrađen od gline i kamena i sada se moraju ugraditi novi materijali. Stari lukovi mosta su izgrađeni od betona i ispitivanja su pokazala da je čvrsta betonska konstrukcija, koja će ostati. Zbog toga je došlo do izmjene projektnog rješenja i prolongiran je rok za završetak radova, pa će se izgradnja mosta završiti do kraja jula – kaže Sarajlić.

Desna strana mosta u Halilovićima zajedno sa zaštitnom metalnom ogradom obrušila se u rijeku Miljacku sredinom januara ove godine. Dugo vremena je prošlo da počne obnova mosta i do sada ni jedan rok nije ispoštovan. Most je trebao biti završen prije nekoliko mjeseci, ali to se nije dogodilo prije svega zbog obilnih kiša i promjene projektnog rješenja, a na obnovi radi firma Euro-Asfalt.

{$galerijaFotografija}

- Euro-Asfalt je angažirao podizvođače radova na mostu. Obnova kasni zbog faza izgradnje koje su pratile rekonstrukciju jer poslije svake urađene faze moralo se čekati na početak nove faze. Na mostu će biti izgrađene i dvije pješačke staze, koje do sada nisu bile jer ovo je vrlo prometan most kada su u pitanju pješaci. To će sada biti betonski lučni most sa novim slojem asfalta – pojašnjava naš sagovrnik.

Jedan od uzroka obrušavanja mosta u rijeku bili su i instalacije javnih preduzeće Vodovoda i kanalizacije, telekoma i još niza drugih koji su svoje instalacije zakačili na slabu kostrukciju mosta. To će se sada promjeniti, kaže Sarajlić te dodaje:

-Instalacije komunalnih preduzeća moći će se zakačiti na novu konstrukciju mosta koja je sada betonska. Međutim, broj tih instalacija bit će i drastično smanjen. Jer su to bile stare instalacije koje se ne koriste i ne zna se ko je vlasnik. To su telefonski kablovi, stare plinske instalacije i još mnogo drugih cijevi i kablova. Sada će ostati samo instalacije koje se koriste i bit će ugrađene ispod pješačke staze na mostu.

Sanacija mosta u Halilovićima
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.