open-navfaktor-logo
search
Širenje delta soja
Najnovija istraživanja: Duži razmak između prve i druge doze Pfizera daje najbolju zaštitu
Duži razmak između prve i druge doze Pfizerove vakcine protiv korone učinit će da imunološki sistem proizvede više antitijela za borbu protiv infekcije, otkrili su britanski naučnici.
23.07.2021. u 08:41
get url
text

Stručnjaci kažu kako rezultati istraživanja podržavaju odluku Velike Britanije da produži razmak između uboda prvom i drugom vakcinom na 12 sedmica od inicijalno zadane tri sedmice.

Osam sedmica čini se najboljim vremenskim razmakom između primanja prve i druge doze u borbi protiv delta varijante, prenosi BBC.

Studiju je finansirala država, a za čije potrebe su naučnici uspoređivali imunološki odgovor 503 NHS-ovih zaposlenika koji su primili dvije doze vakcina u različitim vremenskim periodima od kraja 2020. do početka 2021. godine u trenucima dok se alpha varijanta, odnosno britanski soj rapidno širio.

Nivo antitijela u njihovoj krvi mjerio se mjesec nakon primljene druge doze.

Profesorica Susanna Duanchie, glavna istražiteljica u studiji Pitch na Univerzitetu Oxford, rekla je da su dvije doze bolje od jedne, ali da je vrijeme druge doze donekle fleksibilno, ovisno o okolnostima.

Za trenutnu situaciju u Velikoj Britaniji kaže:

"Osam sedmica je najbolji razmak što se mene tiče jer ljudi sada žele vakcinu, a širi se mnogo delta soja oko nas. Nažalost, ne vidim da će virus nestati, pa se protiv toga možemo boriti najboljom zaštitom koju imamo".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.