open-navfaktor-logo
search
Vlada
Najniža plaća u RS-u u 2020. godini bit će 520 maraka
Izjednačili smo se sa FBiH, a ranije je razlika bila puno veća, kazao je Milunović.
30.12.2019. u 11:54
get url
text

Najniža plaća u RS-u za 2020. godinu bit će 520 KM, utvrdila je Vlada RS-a da današnjoj sjednici. Do sada, u ovoj godini, najniža plaća u RS-a je bila 450 KM.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Duško Milunović je precizirao da Vlada u zadnjem kvartalu donosi odluku o najnižoj plaći na prijedlog Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a, te pojasnio da je ovo vijeće u novembru imalo sjednice, ali da tada nije postignut konsenzus, pa nisu ni dali svoj prijedlog.

Postojali su različiti stavovi poslodavaca i sindikata. Poslodavci su tvrdili da ne mogu predložiti više od 500 KM za najnižu plaću, dok je sindikat tražio 550 KM.

- Imajući u vidu ekonomska kretanja i mogućnosti, Vlada RS-a je utvrdila iznos od 520 KM za najnižu plaću – dodao je Milunović.

On je podsjetio da je Srbija nedavno utvrdila iznos od 255 eura za najnižu plaću, a da je u Crnoj Gori 222 eura.

- Pratit ćemo sva kretanja. To je sistem spojenih posuda i nemoguće je ne pratiti šta se dešava i u FBiH. Cilj je da prosječna plaća u RS-u u 2020. godini bude 1.000 KM, a prema zadnjim statistikama sada je 917 KM. Izjednačili smo se sa FBiH, a ranije je razlika bila puno veća – kazao je Milunović.

On je dodao da, ukoliko bude prostora i ukoliko ekonomske mogućnosti u RS-u to dozvole, nije isključeno da bude još povećanja najniže plaće u narednoj godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.