open-navfaktor-logo
search
Druga etapa
Najmlađi učesnik "Marša mira" šestogodišnji Salmir Sinanović iz Srebrenice
U "Maršu mira" učestvuje sa svojim ocem Mirsadom Sinanovićem, koji je u julu 1995. godine preživio put smrti
09.07.2019. u 22:07
get url
text

Učesnici "Marša mira 2019" danas su prešli drugu etapu puta. Nekoliko hiljada učesnika će prenoćiti u Mravinjcima, a sutra će nastaviti put prema Potočarima gdje će stići u večernjim satima, javlja Anadolu Agency (AA). 

Među nekoliko hiljada učesnika svih generacija je i šestogodišnji Salmir Sinanović. U "Maršu mira" učestvuje sa svojim ocem Mirsadom Sinanovićem, koji je u julu 1995. godine preživio put smrti.

"Ja sam prešao dvanaest marševa. Zadnje tri godine nisam išao, zbog zdravstvenih problema. Moja djeca idu sa mnom da se upoznaju šta se dešavalo. Ove godine je i Salmir učesnik Marša mira. Ide on dobro", govori Mirsad Sinanović. 

Mirsad Sinanović svake godine učestvuje na Maršu mira, a s njim i njegova djeca. Kaže da mu se, putujući kroz šume s hiljadama drugih učesnika, "vraćaju slike".

"Čujem ponovo dozivanja, urlike, jauke. Sjetim se gdje sam koga i kad posljednji put vidio", kaže Mirsad Sinanović.

Salmir stidljivo kaže da će ići i naredne godine na Marš mira "zajedno sa svojim babom i sestrama" i dodaje da "uopće nije umoran".

Mirsadu Sinanoviću su u genocidu u julu 1995. godine ubijena dva brata i otac. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ukopana su Mirsadova braća Senad i Sadik.

Mirsadov otac Salčin je pronađen, ali su pronađene samo dvije potkoljenice i glava. Porodica se nada da će biti pronađeno još dijelova tijela nakon čega će izvršiti ukop.

Danas Mirsad sa svojom porodicom živi u srebreničkom selu Risići. Drugu etapu ovogodišnjeg "Marša mira" prešao je danas i Selim Mehmedović.

"Ponovo sam prešao. Ja sam u suprotnom pravcu išao u julu 1995. godine. Danas je sa mnom moja kćerka. Što se tiće umora, ne osjećam ga", govori Mehmedović.

Učesnici Marša mira će sutra preći dio trase Kamenice - Kameničko brdo - Buljim. Dosad ovaj dio trase učesnici Marša mira nisu prolazili iz sigurnosnih razloga. 

"Bez obzira na vremenske prilike, ide se tim dijelom staze. Odluku smo donijeli i učesnici će proći dijelom trase Kamenice - Kameničko brdo - Buljim. To je zahtjevan dio trase, ali vjerujem da će sve dobro proći", rekao je Munir Habibović, predsjednik pododbora za "Marš mira 2019".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.