open-navfaktor-logo
search
Ramazanske priče
Najmlađi hafiz u Hercegovini: Abdullah želi postati kura hafiz i podučavati druge učenju Kur'ana
Abdullah je u trinaestoj godini postao najmlađi hafiz u Hercegovini. Bile su mu potrebne tri godine
10.05.2019. u 22:55
get url
text

Abdullah Tabaković iz Mostara dokaz je da je moguće, ako ima volje, vjere, ako ima ustrajnosti, podrške i odlučnosti i u trinaestoj godini života, postići velike rezultate.

Naime, u džamiji "Bosanski mudžahidi" u Sjevernom logoru proučio je završne ajete iz Kur'ana te na taj način napamet proučio cijeli Kur'an pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Abdullah je time službeno u trinaestoj godini postao najmlađi hafiz u Hercegovini. Bile su mu potrebne tri godine.

Ustvari, kako priča Abdullah za Faktor.ba, teško je odrediti kada je tačno počeo proces učenja hifza. Sve je krenulo spontano. Dok je promatrao oca i majku kako uče Kur'an, u njemu se probudila želja.

U svojoj desetoj godini, pred kura hafizom Arminom Abazom počeo je učiti 30-ti džuz , suru En-Nebe. Proučivši je tečno pred hafizom, dobio je zeleno svjetlo da može nastaviti učiti. Na časove je išao dva puta sedmično.

- Prvo sam počeo s ajetom, pa pet reda, pa pola stranice a potom sam prešao na stranicu. Tri godine mi je trebalo da naučim - priča hafiz Abdullah.

Kaže da je u procesu učenja bilo poteškoća, da se pojedini dijelovi teže uče, i traže više vremena.

- Kada mi je bilo teško roditelji su mi pomagali-dodaje. Neke stranice je ponavljao i više puta.

Put je bio prepun iskušenja, odricanja ali i slasti koju donosi krajnji ishod.

- Osjećam se lijepo i ponosno. Velika je to odgovornost, jer treba ponavljati Kur'an svaki dan- nastavlja hafiz Abdullah, koji Kur'an uči s lakoćom i bez grešaka. Ističe kako bi svakom djetetu preporučio.

Uspijevao je učiti hifz i u školi pri tom biti vrlo dobar učenik. Imao je vremena i za turski jezik, a uz sve to ni sportske aktivnosti nije zapostavljao. Omiljeni sport mu je karate koji trenira već duže vrijeme.

Učestvovao je na brojnim takmičenjima učenja Kur’ana organiziranim za njegovu starosnu dob. Zapažene rezultate ostvario je i na mektepskim takmičenjima. Osvojio je prvo mjesto na takmičenju Medžlisa IZ-e Mostar u kategoriji kiraeta stariji uzrast, a na nivou Muftijstva osvojio je drugo mjesto. Ključ je kaže, dobro rasporediti vrijeme.

- Kada nešto želiš i trudiš se da to uspije, uz Allahovu pomoć, tako i bude - ističe.

Iako je sve obaveze prilagođavao svetoj knjizi, pa i školske raspuste posvećivao ponavljanju Kur'ana i za igru s prijateljima uvijek je nalazio vremena. Od Osnovne škole Zalik, i svojih vršnjak će se brzo oprostiti, te putanju nastaviti u redovima Karađoz-begove medrese u Mostaru.

Kaže da bi volio postati kura hafiz i podučavati druge čitanju i učenju Kur'ana. S obzirom na to da hafiz znači čuvar Kur'ana, nastojat će, redovnim ponavljanjem ovu Knjigu čuvati od zaborava.

Otkriva nam i da je sa velikim nestrpljenjem iščekivao mjesec ramazan. Kada se upale kandilji na džamijama, te začuje zvuk topa, znak da su muslimani tog dana završili s postom te da počinje iftar, u njemu tvrdi budi posebnu radost.

S devet godina je prvi put zapostio, a prošle godine je prvi put ispostio cijeli ramazan.

- Radujem se kada znam da sam prepostio još jedan dan. Radujem se zajedničkim iftarima s porodicom, odlasku na teraviju te učenju mukabele. Posebno se lijepo osjećam u ramazanu -  govori hafiz Abdullah.

Uz pritajeni smiješak nam otkriva da bude dana kada ožedni, rijetko kada ogladni, no nekako izdrži do omiljenog zvuka topa. Tvrdi i kako nije izbirljiv za iftarskom i sehurskom trpezom, voli sve što majko kuha, a posebno to što porodica jede zajedno.

U užoj porodici Abdullah ima još dvije mlađe sestre Rejhanu i Zejneb i mlađeg brata Ahmeda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.