Sa navršenih 19, 20 godina postanu neizostavan dio udarnih 11, dok neki u toj životnoj dobi postanu i lideri svojih reprezentacija.

Ako bismo pogledali A reprezentaciju Bosne i Hercegovine, pronašli bismo neke zanimljive podatke kada su u pitanju najmlađi debitanti.

Najmlađi debitant u historiji Zmajeva jeste nekadašnji fudbaler Slobode Adnan Smajlović, koji je prvi nastup za našu reprezentaciju upisao u prijateljskom meču protiv Jordana 2000. godine.

Smajlović je tada imao 16 godina, 11 mjeseci i 17 dana.

Na drugom mjestu se nalazi Haris Handžić, koji je sa 17 godina, 11 mjeseci i 12 dana upisao debi u utakmici protiv Azerbejdžana 2008. godine.

Treću poziciju zauzima Muhamed Bešić, koji je za Zmajeve debitovao sa 18 godina, dva mjeseca i sedam dana starosti, u utakmici protiv Slovačke 2010. godine.

Uzevši u ozbir samo zvanične mečeve, najmlađi debitant je Hasan Salihamidžić koji je sa 19 godina, devet mjeseci i šest dana svoj nastup upisao u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo protiv Hrvatske 1996. godine.

Na drugoj poziciji nalazi se Boris Pandža. Nekadašnji stoper Širokog Brijega je za našu A reprezentaciju debitovao 2007. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo protiv Turske sa 20 godina, pet mjeseci i 18 dana.

Krug TOP 3 zatvara kapiten Zmajeva Edin Džeko koji je svoj prvi nastup također upisao u kvalifikacijama za Euro protiv Turske 2007. godine. Dijamant je tada imao 21 godinu, dva mjeseca i 16 dana.

Evidentno je da selektori naše reprezentacije u prošlosti nisu davali priliku mlađim igračima u zvaničnim utakmicama. 

Ostaje za nadati se da će budućnost donijeti novitete koji će ići u korist mladih igrača jer na mlađima svijet ostaje.