open-navfaktor-logo
search
Predstavlja radničku klasu
Najmlađa zastupnica u Kongresu sebi ne može priuštiti stan u Washingtonu
Ocasio-Cortez vjeruje da je njena iskustva kao pripadnika radničke klase čine najboljim predstavnikom građana koji su je birali
09.11.2018. u 11:39
get url
text
Alexandria Ocasio-Cortez
Alexandria Ocasio-Cortez

Prije godinu dana je Alexandria Ocasio-Cortez radila u jednom malom njujorškom baru. Od januara naredne godine će živjeti u Washingtonu, gdje će predstavljati 14. distrikt New Yorka kao najmlađa žena ikada izabrana u Kongres.

Međutim, činjenica da Ocasio-Cortez pravi historiju ne znači da pravi i novac. Nedavno je otkrila kako nije u mogućnosti plaćati stan u Washingtonu.

- Preostalo mi je tri mjeseca bez plaće dok ne preuzmem dužnost u Kongresu. I kako da iznajmim stan? Te stvari su veoma realne – izjavila je za The New York Times.

Sudeći prema podacima sa stranice za iznajmljivanje nekretnina Zillow, prosječna mjesečna cijena iznajmljivanja stana u Washingtonu iznosi 2.700 dolara.

Ocasio-Cortez je nekada bila organizatorka predsjedničke kampanje Bernieja Sandersa, a prethodno je radila za senatora Teda Kennedyja. Također je radila kao direktorica za edukaciju u Nacionalnom latinoameričkom institutu. Međutim, 2008. godine joj je u 48. godini od karcinoma preminuo otac. Kako bi pomogla porodici da sačuva stan u Bronxu, Ocasio-Cortez je počela raditi nekoliko poslova u restoranima, nerijetko radeći po 18 sati dnevno.

U proteklom je periodu, uz rad u baru, pripremala i vodila svoju kampanju. Trenutno sa svojim partnerom živi u jednosobnom stanu u Bronxu.

Dostupnost stanova bila je osnov njene političke platforme i bila je ključno pitanje koje je isticala tokom prvobitne kampanje protiv tada vodećeg demokrate u njenom distriktu Joeja Crowleyja.

- New York 14 je jedan od radničkih distrikta. Takve zajednice svjedoče ubraznom rastu iznosa novca potrebnog za život. U posljednje tri godine, prosječna cijena dvosobnog stana u 14. distriktu je narasla za 80 posto – izjavila je za Vogue u junu ove godine.

Podsjetila je da istovremeno primanja građana nisu porasla za 80 posto, a to rezultira talasom iseljavanja iz zajednica.

Američki CNBC prenosi da je stanje koje Ocasio-Cortez opisuje svojstveno za veliki broj Amerikaca širom države. Prema jednom istraživanju Harvarda, preko 38 miliona Amerikanaca nije u stanju plaćati stan, a od 2001. godine je cijena najma porasla za 146 posto.

Ocasio-Cortez vjeruje da je njena iskustva kao pripadnika radničke klase čine najboljim predstavnikom građana koji su je birali.

- Mnogo članova Kongresa je rođeno bogato i odrasli su u bogatstvu. Kako možete donositi zakone koji će poboljšati kvalitet života radničke klase ako nikada niste bili radnik? Pokušajte živjeti uz tjeskobu zbog neposjedovanja zdravstvenog osiguranja tri godine i kada vas počinje boljeti zub. To je egzistencijalni strah. Ja sam to proživjela – izjavila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.