open-navfaktor-logo
search
Članica AKP-a
Najmlađa zastupnica novog saziva turskog parlamenta Zehranur Aydemir: Želim biti glas omladine
Zehranur Aydemir najmlađa je zastupnica u novom sazivu Velike narodne skupštine Republike Turske i zastupnica je iz reda vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti), a za Anadoliju je kazala da želi više raditi na temama softvera i kodiranja unutar obrazovnog sistema kako bi se djeci osiguralo da djeca mogu pravedno odrastati i otkriti vlastite talente.
16.05.2023. u 17:56
get url
text

Prema nezvaničnim rezultatima nedjeljnih parlamentarnih izbora u Turskoj, 25-godišnja zastupnica AK Partije iz Ankare Zehranur Aydemir bit će najmlađa turska parlamentarka u narednom mandatu.

Rođena je u Ankari, a porijeklom iz Rizea, a svršenica je dvostrukog diplomskog programa industrijskog i informatičkog inženjerstva.

Ističući da je svoj politički život u dobi od 18 godina u Pokrajinskoj organizaciji AK Partije u Ankari i nastavila u sjedištu AK Partije kao zamjenica predsjednika Ogranka mladih, aktuelna čelnica grupe za istraživanja i razvoja obrazovanja Aydemir je rekla da u parlament ulazi kao glas mladih.

Aydemi radi kao softverski inženjer u kompaniji koja ima važnu ulogu u sektoru odbrambene industrije Turske i u politiku je i ušla kako bi ukazala na važnost razvoja te oblasti industrije.

Ona je posebno istakla važnost činjenice da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao veliku važnost i priliku mladima.

- Tursko stoljeće bit će stoljeće mladosti. Naš predsjednik je lider koji sluša snove mladih, rješava probleme i svojim svijetlim idejama korača putem u budućnost. Značajan broj mladih vidimo na funkcijama. Erdogan je također osoba koja je započela političku u omladinskom ogranku - rekla je Aydemir.

Ona je u razgovoru s novinarom Anadolije kazala da želi raditi više na području tehnologije, softvera i kodiranja kako bi djeca mogla odrastati u kvalitetnom ambijentu i otkrivati ​​vlastite talente u obrazovnom sistemu.

- Želim da se čuje glas mladih u parlamentu i da se čuju naši snovi - kazala je Aydemir.

Kritikovala je politiku opozicije zbog suženog prostora za mlade te je dodala da najmlađi zastupnik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) ima 33 godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.