Militantni talibanski pokret preueo je odgovornost za večerašnju snažnu eksploziju koja se dogodila u glavnom gradu Afganistana Kabulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik afganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi saopćio je da je automobil-bomba eksplodirao u istočnom dijelu Kabula u blizini Zelenog sela u kojem su smještene brojne strane vojne i humanitarne misije, nekoliko ureda Ujedinjenih nacija i kroz kojeg prolazi autoput ka Jalalabadu.

On je kazao da je, prema prvim informacijama, u napadu ubijeno pet, a ranjeno 50 osoba.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad i njihov glasnogovornik Zabihullah Mujahid da su militanti upali u Zeleno selo i da traje njihov sukob s afganistanskim i stranim snagama.

Lokalni mediji javljaju da su desetine osoba, uključujući i civile, stradali u eksploziji od čije jačine su devastirani brojni objekti i benzinska pumpa.

Američki izaslanik u Afganistanu Zalmay Khalilzad danas je saopćio da je postignut načelni mirovni dogovor s talibanima. Dogovor predviđa povlačenje 5.000 američkih vojnika iz Afganistana u roku od četiri i pol mjeseca.